Gå direkt till Nyheten (Dubbelmöten och utökat slutspel – så spelas Elitserien Dam)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Dubbelmöten och utökat slutspel – så spelas Elitserien Dam

Publicerad Wednesday, 15 June 2022, 12:07 av Björn Smitterberg

Knappt tre månader efter att Villa Lidköping BK säkrade sitt andra raka SM-guld på damsidan står det nu klart hur serien kommer att spelas kommande säsong – och det med fler lag än tidigare samt ett ändrat slutspelsformat där samtliga lag går in i kvartsfinalstadiet.

Den gångna säsongen motsvarade Villa Lidköping BK de högt ställda förväntningarna och i mars vann klubben sitt andra raka SM-guld på damsidan efter att ha besegrat AIK i finalen på Studenternas IP i Uppsala. Nu fortsätter uppladdningen inför en ny säsong vilket bland annat innebär att fler lag än tidigare kommer att vara med i kampen om poängen. Ligan utökas nämligen från åtta till tio lag.

Nykomlingar från Damallsvenskan till den här säsongen är Uppsala BoIS och Sunvära SK. Två lag som nu alltså blir en del av den nya Elitserien där tio lag möts i en rak dubbelserie, istället för som tidigare där åtta lag spelade dubbelmöten plus att lagen därefter spelade tre extra matcher. Ett positivt steg i rätt riktning för att fortsätta utveckla dambandyn, menar Svensk Elitbandys ligachef, Per Selin.

– Dambandyns spets växer och vi med den. Det har varit väldigt positivt för oss som liga att sedan något år tillbaka ha Elitserien Dam och dess klubbar i vår organisation. Nu ser vi mycket fram emot att få se en bredare spets inom svensk dambandy och att ha ett seriespel med fler matcher och en större sportslig rättvisa i och med den raka dubbelserien. Det här är ett steg framåt och klubbarna kommer, tillsammans med oss, att ta flera ytterligare sådana under en förhoppningsvis pandemi- och restriktionsfri säsong, säger Per Selin.

Nytt till kommande säsong blir också slutspelsformatet för Elitserien Dam. Där det tidigare var sex lag som gick till slutspel, varav fyra spelade kvartsfinaler, blir det nu åtta lag i SM-slutspelet och alla går då in i kvartsfinalstadiet. Kvartsfinalerna kommer att spelas i dubbelmöten enligt UEFA-modellen (den nya, utan bortamålsregeln) och därefter spelas semifinalerna över bäst av tre matcher.

– Det nya formatet är rakare, enklare och tydligare, plus att den sportsliga rättvisan är odiskutabel. Vi såg jämnare och mer ovissa kvartsfinaler i vintras än på många år och nu får fler lag chansen att spela många viktiga och utvecklande matcher, vilket känns väldigt bra, säger Anna-Karin Larsson, tävlingsansvarig på Svenska Bandyförbundet.

För de två lag som inte tar sig till slutspel är dock säsongen över. Det lag som slutar på nionde plats har säkrat sitt elitseriekontrakt, men spelat färdigt för säsongen. Lag tio tvingas lämna Elitserien Dam och gör istället plats för det lag som vinner ett playoff mellan seriesegrarna i de båda damallsvenska serierna.

Premiäromgången Lördag 29 oktober:
Uppsala BoIS – Mölndal Bandy
Skirö AIK – Skutskärs IF
Villa Lidköping BK – Sunvära SK
Västerås SK – KS Bandy
Mötet mellan Sandvikens AIK och AIK Bandy som är en del av den första omgången har flyttats och spelas istället den 5 februari 2023.

Annandagsmatcherna
KS Bandy – Mölndal Bandy
Sunvära SK – Skirö AIK
Sandvikens AIK – Skutskärs IF
AIK Bandy – Uppsala BoIS
Västerås SK – Villa Lidköping BK