Gå direkt till Nyheten (Allt fler får covid)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Allt fler får covid

Publicerad Thursday, 14 July 2022, 14:07 av - Inskickat material

Antalet nya bekräftade fall av covid-19 ökar i Västra Götaland. ”Pandemin har inte släppt taget. Om du känner dig förkyld ska du stanna hemma och räkna med att det är covid-19”, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare. Nu ökar även antalet patienter med covid-19 på sjukhusen i Västra Götaland.

Under förra veckan konstaterades 547 bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland, vilket är 23 procent fler än föregående vecka. BA.5, en undervariant till omikron, har snabbt kommit att dominera smittspridningen och Folkhälsomyndighetens prognos är att antalet fall kan fortsätta att öka de närmaste veckorna.

– Smittskydd Västra Götaland följer smittspridningen noga. BA.5 är mer smittsam och sprids trots att luftvägsinfektioner normalt brukar vara väldigt få under sommaren. De flesta som smittas får relativt skonsamma symtom, särskilt de som är vaccinerade mot covid-19. Jag uppmanar alla att vaccinera sig och tänk på att ta alla påfyllnadsdoser som rekommenderas, säger Leif Dotevall.

Provtagningen fokuseras på personal och patienter inom hälso- och sjukvård samt personal och omsorgstagare inom omsorgsverksamheter. Testning görs också om man är sjuk och en läkare rekommenderar provtagning, eller om det sker smittspårning runt en person som är sjuk.

– Man ska vara lite extra vaksamma på symtom på luftvägsinfektion nu. Gemene man behöver inte testa sig, men om du känner dig förkyld ska du räkna med att det kan vara covid-19. Stanna hemma tills du är feberfri och har minskad hosta i åtminstone två dagar, säger Leif Dotevall.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lillan
Gäst
Lillan
14 July, 2022 03:42

Ja vad hade ni trott när tusentals knökat under power meet och Törebodafestivalen!

Nisse
Gäst
Nisse
15 July, 2022 09:38
Svarar  Lillan

Slår tydligen world wide… tänk att Lidköping kan påverka så mycket?