Gå direkt till Nyheten (Dagens bild: 90-åring på besök)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 12 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Dagens bild: 90-åring på besök

Publicerad Sunday, 24 July 2022, 09:27 av Björn Smitterberg

“Westkust”  som ägs av en stiftelse utgör numer seglande skola i sjömanskap. Hon byggdes ursprungligen som tremastad skonare i Sjötorp för precis 90 år sedan. I morgon – måndag – seglar hon från Lidköping hem till Sjötorp.

Under två dagar har Lidköping varit hamn för skeppet. Hon har legat intill “Mina” och många har besökt de båda skeppen. “Mina” är betydligt äldre. Båda hör emellertid till kategorin Havets gråsparvar. De fanns i stora mängder, och tog laster på några hundra ton. De gick runt hela skandinaviska kusten med sina laster och besökte många hamnar – flera av hamnar har inte haft handelsfartyg på besök sedan de här skutorna lastat sina sista laster. Flera av dem är K-märkta.

“Westkust” har i dag ett annorlunda utseende än det ursprungliga, men skrovet är intakt liksom riggen. Aktern har den upphöjning som var så vanlig på skutorna under 1900-talets första hälft. Efter hand blev skutorna moderniserade, och avriggades. “Westkust” kunde redaktören ofta se i ungdomen, hon lossade och lastade ofta i Visby på vars kajer redaktören växte upp. ett tag ägdes hon av en Visbybo,  som även var skeppare ombord.

Ett särskilt minne är när det behövdes varsamma händer. “Westkust” (som faktiskt aldrig bytt namn) kom till Visby då med bara fockmasten kvar. Hon tuffade längst in i hamnen för att med sin encylindriga motor vid fockmasten som drev en vinsch för lastning och lossning genom de båda lastluckorna. Lasten bestod till stor del av på lastluckorna staplade taktegelpannor. De kom- om jag minns rätt – från Grönhögen på Öland. Det var bråttom med lossningen – här behövdes händer. Redaktören fick inte titta på utan fick sitt en eftermiddag långt första sommarjobb. En förman räknade hur många tegel var man bar i land och satte på en lastbil. Betalning? Ja, något öre per panna.

Läs mer om “Westkust” (fartyget kom att användas spritsmuggling, men det är en annan historia). Klicka till Sjöhistoriska
Bilden är klickbar till större format.