Gå direkt till Nyheten (Debatt: Vad ska ske med Sjölunda?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Vad ska ske med Sjölunda?

Publicerad Tuesday, 26 July 2022, 09:52 av Insändare

– Berätta om planerna för Sjölunda fritidsområde?
Det ber en insändarskribent.

Vad har Lidköpings kommun för planer med Sjölunda semesterhem?

Med anledning av tidigare debattinlägg där kritik framförs hur Lidköping förvaltar och underhåller sina fastigheter ställs följande fråga till den styrande majoriteten.

Vill någon politiker från den styrande majoriteten berätta vilka planer som finns för området Sjölunda semesterhem? Det är ett total förfall av kommunens fastigheter på området. Parken med tillhörande strand är ett av de mest vackra områden runt Vänern. Hur kan Lidköpings kommun tillåta ett sådant förfall?

Staffan K

12 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Henrik
Gäst
Henrik
26 July, 2022 02:40
Svarar  Nisse

Det krävdes alltså engagemang från en medborgare att ta fram ett förslag till kommunen för semesterhemmet! Jag tycker det skvallrar en del om kommunens intresse för området. Nu återstår det att se om kommunen gör verklighet av detta uppskattade förslag. Ni får rätta mig om jag har fel, men någon ny arrendator har väl kommunen inte annonserat om?

Ronney Hedvall
Gäst
Ronney Hedvall
26 July, 2022 10:24

Jag var där för 20-25 år sedan med mitt företag och gjorde underhållsarbete på de redan då förfallna stugorna.

Per J
Gäst
Per J
26 July, 2022 10:28

Till Gustav Edvinsson
Att sossarna tillåter ett sådan förfall av semesterhemmet är ett riktigt lågvattenmärke. En stor socialdemokratiskt väljarbas jobbade stenhårt så arbetarfamiljer med skral ekonomi kunde få en välbehövlig vila. Nu finns det väl risk att du passar frågan vidare till Näringslivsfastigheter. Så frågan till dig blir därför, hur ser din vision ut för Sjölunda Semesterhem? Riva stället och bygga bostäder? Ska det få vara en grön oas där människor kan samlas eller ska det vara något annat? Låt oss få höra din vision.

Ronney Hedvall
Gäst
Ronney Hedvall
26 July, 2022 05:02
Svarar  Per J

Sjölunda ägdes tidigare av SKF, men såldes till Margretelunds ungdomsvårdsskola för 25? år sedan.

Gustav Edvinsson (s)
Gäst
Gustav Edvinsson (s)
26 July, 2022 07:28
Svarar  Per J

Hej! För det första får vi inte glömma att området varit arrenderat av olika aktörer under hela kommunens ägande. Min vision är tydlig över området. Sjölunda Semesterby skall bestå och utvecklas. Enligt mitt tycke så skulle jag vilja riva och bygga nya stugor där befintliga ligger idag. Rusta upp huvudbyggnaden och se till att få in en arrendator som uppskattar läget och har rätt driv. Tyvärr tror jag det kan bli svårt att få ”snurr” på verksamheten året om. Men sommartid bör det leva. Det är en oas för alla och ska så förbli.
Med vänlig hälsning, Gustav Edvinsson (s)

Senast redigerad 1 år sedan av Gustav Edvinsson (s)
Per J
Gäst
Per J
26 July, 2022 08:51

Din vision låter verkligen bra och delas säkert av de flesta! Drivet du efterlyser hos en arrendator för att hålla liv i semesterbyn måste även finns hos kommunen. Det räcker med en snabb titt ut över semesterbyn för att konstatera att kommunen inte tagit hand om sina fastigheter på området. Jag hoppas din vision blir verklighet. Vilket lyft för kommunen!

Börje Svantesson
Gäst
Börje Svantesson
26 July, 2022 11:30

Håller med om att det är under all värdighet att missköta ett så fint ställe. Var där i helgen med ett fotbollslag från Värmland man skäms över den dåliga standarden stugorna har. Använd yrkesskolan till att rusta upp stugorna.

Börje S

Ronney Hedvall
Gäst
Ronney Hedvall
26 July, 2022 02:40

De flesta var utom all räddning tadan för 25 år sedan, då det var av någon anledning Margretelunds yrkesskola som förvaltade husen. Riv ner skiten!

Henrik
Gäst
Henrik
26 July, 2022 02:44

Jag hade gärna lyssnat vad oppositionen har för vision kring Semesterhemmet. Kommunens nya oppositionsråd Pär Jonsson (L) kanske vill dela sin vision? Det hade också varit intressant att höra Tomas Persson (SD) i frågan.

Jondjörn
Gäst
Jondjörn
30 July, 2022 08:34

Lite fakta
de tre stugorna närmast vattnet ska rivas enligt detaljplanen. Ett av de gröna är vattenskadat och går ej hyra ut vad jag förtår. Ett regnar det in i (blev rekommenderad att lägga över pressenning. Det gula stora är sönderslagen och varit det sedan denna arrendatorn kom. takfönstren tog två år att byta på stora huset. Som det är idag åligger det arrendatorn att hålla ordning på husen, strand och bastu. Detta då stranden är en allmän yta lite knas tycker jag. Vad det gäller underhåll så är det ju svårt som arrendator för att laga när det ej är sitt.

Jonas
Gäst
Jonas
1 August, 2022 11:15

Förslag:
Enkel camping med ställplatser och uthyrning av uppfräschade stugor.
Wc och dusch, servicebutik/kafé mm i huvudbyggnad.
(Det hade varit smart att få den obemannade butiken med pizza och instabox närmare sjölunda om politikerna varit lite intresserade…)
Bygg ut befintlig brygga så det går att hoppa i vattnet, och kanske möjlighet till att anlägga båt. Alt bygg ny brygga från klippor.
Flytta lilla kiosken bredvid huvudbyggnad till stranden.
Röj upp alla igenväxta stigar.