Gå direkt till Nyheten (Insänt: Kristdemokraternas förslag till att utveckla Sjölunda)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Insänt: Kristdemokraternas förslag till att utveckla Sjölunda

Publicerad Thursday, 18 August 2022, 11:45 av Insändare

– Sjölunda, en pärla att utveckla!
Det skriver kristdemokraterna Michael Kaufman och Sten-Eric Lager i en artikel

Sjölunda Semesterhem, beläget invid Kinnevikens strand strax söder om Fästa är en pärla som är väl värd att utveckla. Under åren mellan 1952 och 1992 ägde LMV eller i folkmun Meken anläggningen och i början på perioden rustades mangårdsbyggnaden och ett antal enkla stugor byggdes. Allt för att ge arbetarna på Meken möjlighet att få njuta vid Vänerns strand under sin semester och andra lediga dagar.

Arkivbild – midsommarfirande vid Sjölunda 2019

Efter 1992 har Sjölunda varit i kommunens ägo och verksamheten har bedrivits av olika arrendatorer/entreprenörer. Under tiden som Sjölunda har varit i kommunens ägo har i stort sett underhållet av semesterbyn varit obefintligt. Detta har satt sina spår och stugorna som finns är i så dåligt skick att förmodligen är rivning det enda alternativet.

De senaste åren har antal boende i Sjölunda området ökat kraftigt och numera så finns även förskola, skola, affär och även en liten pizzeria i området.

Den angränsande marken söder om Sjölunda ägs av fastighetsbolaget Jättadalen, som glädjande för Lidköpings kommun, har långt komna planer på att bygga ytterligare bostäder. Marken som Jättadalen äger går ända ner till vattnet men på grund av strandskyddet, som hela kommunen är drabbas av, så kan man bara bebygga en del av sin mark.

Sjölunda ligger på gång- och cykelavstånd för de flesta som bor i Lidköpings tätort och vi tycker att Sjölunda skulle kunna utvecklas till något mer än vad det är idag.
Vi har förstått att samma tankar finns hos Jättadalen.

I den kommunala verksamheten saknas kompetens att driva och utveckla Sjölunda. I stället för att lappa och laga det Sjölunda som finns idag, har vi, kommunen, nu möjligheten att kroka arm med en entreprenör och fastighetsägare som har både kunskap och intresse av att utveckla området.

Vi ser framför oss ett Sjölunda där kommunens mark länkas ihop med den strandnära delen av Jättadalens mark. Med en sådan lösning kan vi tillsammans skapa ett mycket attraktivt Sjölunda Fritidsområde.

Sjölunda Fritidsområde – en naturlig mötesplats för de närboende och många andra Lidköpingsbor med samlingslokal för fest och föreningsaktiviteter, bad, ställplatser för husbilar, beachvolleyplaner, aktivitetsytor för friskvård, klätterställningar, höghöjdsbana, café/restaurang, naturstigar, bokningsbar bastu etc.
Potentialen är enorm.

Michael Kaufman och Sten-Eric Lager
Kristdemokratiska Fullmäktigekandidater

 

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Björn Smitterberg
Redaktör
22 August, 2022 03:50

Insänd komplettering av läsare:
 Sjölunda ägdes på 40-talet av Dr Ing Herbert Lickfetts firma i Stockholm som var den tyska kemijätten IG Farbens och Norsk Hydros representant i Sverige och Sjölunda var avsett att vara firmans semesterhem. 

Per Jonsson
Gäst
Per Jonsson
22 August, 2022 06:32

Vad har hindrat KD under sin tid vid makten att utveckla Sjölunda? Det hade varit intressant att få svar på den frågan.
Mvh Per