Hört på stan: Om att ha svar på tal
Publicerad fredag, 19 augusti 2022, 12:14 av Björn SmitterbergMåste politikerna veta allt?
I debatten som inför valet i år förs på fler sätt än någonsin ställs de som aspirerar på en förtroendepost inför allt fler frågor – och alltfler säger att de hinner inte med.
I veckan har redaktören (åter) haft samtal från politiker som vill att Lidköpingsnytt ska stänga kommentarsfältet för debatt om förslag just de själva föreslagit. Inte minst gäller det förslag som kommit i debattartiklar.
-Det finns kommentarer man bryr sig om, sa den här politikern, för några är pålästa och har inte bara hittat på något.
– Men det hjälper inte, det tar för lång tid att lägga sig i debatten.
Detta är en tydlig synpunkt från en politiker som har lång erfarenhet av kommunpolitik i Lidköping.
I Lidköpingsnytt försöker vi hämma de värsta utsvävningarna genom att vi i valfrågor och politiska utspel endast tillåter kommentarer underskrivna med namn.
Att använda sitt namn på ett kontrollerbart sätt innebär inte fribrev att skriva vad som helst. Tonen ska vara hövlig. Sakfrågor får tas upp. Men inte allmänt gnäll – det är till ingen nytta att bara gnälla. Och nu har redaktören blivit hård – debatten måste vara på en rimlig nivå. Välkommen att delta, under eget namn.
För oss väljare gäller det som vanligt att lyckas tänka ut vilka frågor som är viktigast för oss – och sedan försöka finna det parti som står närmast de för var och en bästa svaren. Samtidigt får man tänka på att det bara är ett fåtal partier som verkligen får chans att genomföra sina förslag. Att genomföra ”hästval” är ingen bra idé – alltså att rösta på ett parti för att man alltid gjort det, eller för att man oavsett vad det står för ska ha rösten. Medier är fyllda av olika slags system för hur man ska rösta. Strunta i dem. Använd ditt huvud – inte någon reporters eller annans. Du kan aldrig veta vilka bevekelsegrunder som ligger bakom andras frågor och svar.
Om extra priser.
Redaktören är lättretad, det vet många läsare.
Nu har det hänt igen. Redaktören skulle till sitt lilla hushåll köpa en gurka. Inga problem – men att köpa för mycket gurka innebär att den till slut hamnar i komposten helt oäten. Så därför undrar redaktören varför livsmedelsbutiker erbjuder två hela gurkor till extrapris. En kostar nästan lika mycket som två. Det är väl ändå inte att ta ansvar för livsmedel? Tomater är en annan sådan vara, i stället för att sälja ett litet antal färska närproducerade lockar man med förpackningar där flera snabbt blir dåliga. Billigare? Ja, kanske räknat per tomat. Men…
Hur många jordgubbar hamnar i avfallet så här i augusti?
Varför ska vi ha dyra tomater från Spanien – förr var det en fröjd när de lokala tomaterna kom på försommaren. Importerade fanns inte.
Håller vi på att glida in i ett samhälle där överflöd av livsmedel gör oss okänsliga? Måste allting alltid finnas?
Varför ska vi lockas att köpa livsmedel som vi sedan med dåligt samvete (?) kanske måste kasta?
För övrigt hör redaktören att Kalle Anka kommer att få tuff konkurrens på julaftnarna från och med nästa år. På samma sätt som Disney samlat ihop klipp från olika tecknade filmer kommer SVT nu att spela in olika berättelser om julfirande som finns i Astrid Lindgrens böcker och servera till julen. Start nästa år även om programmet börjat produceras.
Igår, torsdag, började redaktörens yngsta barnbarn ”nollan” – alltså förskoleklass. Hon har inte sett fram emot denna skolstart.
Men på torsdagskvällen var hon nöjd. Varför?
– Vi fick glass!
/God helg
Det är ju orimligt att en lokalpolitiker ska kunna allt inom alla sakområden. Regeringen har ju ministrar med olika ansvarsområden där de i sin tur har kunniga underhuggare. Men som lokalpolitiker ska man väl ändå ha koll på och kunna föra ut det egna partiets budskap utan att det för den skull känns allt för ansträngande. Det är ju inte så att valet kommer som nån överraskning precis. Folk har ju rätt att få veta hur saker ligger till och har man missförstått något så är det ju ännu viktigare att politikerna rätar ut frågetecknen.
Min fråga till redaktören blir då vad som är en rimlig nivå på debatten ?
Som moderator för nättidningen kommer ett stort ansvar att låta människor föra en livlig debatt.
Det enklaste skulle vara att stänga kommentatorsfunktionen om man tycker att det är jobbigt att städa i densamma !
Man gör så gott man kan. Det finns ju andra om du känner att dina åsikter inte platsar.
Men om man inte får möjlighet till debatt blir det ju en klubb för inbördes beundran av alltsammans.
Vem har förbjudit debatt i Lidköpingsnytt?
Att vara politiker blir ju enklare om man får föra ut sitt budskap oemotsagd.
Så kan det vara, men det skärper kraven på debattinläggen.
Kan ju vara så att ansvarig utgivare undanhåller allmänheten viss information också.
Självklart – det finns ju inga artiklar i Lidköpingsnytt.
Det är helt otrolig, och kanske inte ens lagligt, att politiker vill påverka en tidningsredaktör att stänga kommentarsfältet för vanligt folk. Det strider mot både yttrandefriheten och demokratin.
Vilka politiker syftar du på. De har inte påverkat mig, men jag har också ett liv och vill slippa en mängd påståenden som måste kollas. Det är många påståenden som är helt felaktiga och jag har lite mer att göra än att kontrollera uppgifter. Det är fritt fram för alla att debattera – men jag vill ha en bra debatt. Jag behöver inte tillåta en enda kommentar så jag undrar vad du vet om yttrandefrihet – verkar mest vara en dagdröm.
Om det hade handlat om påtryckningar från den politiska eliten hade det naturligtvis varit en skandal. Men jag tror Redaktören har mer ryggrad än så. Det handlar nog mer om att en journalist har viktigare saker för sig än att moderera ett diskussionsforum.