Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Vem vinner?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Vem vinner?

Publicerad Friday, 09 September 2022, 12:50 av Björn Smitterberg

Tävlingarnas tävling går mot final.
På söndag är det finkläder som gäller – det är valdag.
Dagen då det äntligen ska ta slut med  halvsanningar om vad som gjorts och inte.

Moderatledaren Ulf Kristersson visade sig i en TV-debatt vara en betydligt bättre debattör än socialdemokraten och statsministern Magdalena Andersson.
Men – debatten visade inte vilken av de båda som är bäst på att vara statsminister.
Att vara skärpt i munnen kan vara bra förstås, men hur är det med de öppna dörrarna hos Magdalena Andersson?
När detta skrivs säger opinionsmätningen att det blå blocket leder med två riksdagsmandat över det röda. Men ingenting är ju klart. Men vem är den bästa statsministern? Det vet vi inte mer om.
Redaktören har läst en forskarrapport – finns på biblioteket och heter 134 dagar. den handlar  om regeringsbildningen efter valet 2018. Den kommer fram till att politikerna inte var särskilt måna om att skynda på det de själva säger sig ta ansvar för.

Snart ska  vi få veta om det vi försvar vi knepar ihop med våra skattepengar skall bli utan utrustning – eller om de svenska vapenlagren ska hamna i Ukraina. Det är ingen lätt fråga. Ukrainas ledning anser att dess medborgare dör i strid för Europas skull. En annan synpunkt är att striden bör  föras vid förhandlingsbord, inte på åkrar och i städer.

Praktiskt taget varje vecka kör redaktören i väg till återvinningen med plast, tidningar, förpackningar och annat sorterat. Det tar tid, det innebär körning, det tar plats.
Varannan vecka kommer sopbilen till redaktören och tömmer en tunna med några påsar i botten av kökssopor.
Så kommer räkningen för kvartalet – nästan 1.000 kronor. Eller 3.700 kronor per år. Det måste vara oerhört lönsamt för den operatör som Götene kommun anlitat. Vi har drygt 7 hushåll i området. Vi betalar tillsammans i runda tal en kvarts miljon årligen för tjänsten. Hutlöst. Götene kommun bryr sig inte ens om att försöka jämföra priser.

Det finns ett företag i Lidköping som låtit porträtt på anställda finnas på affischer uppsatta som om de vore valaffischer.
Humor – tycker företagsledningen. Jaja….
Rekommendation: Skaffa tillstånd för att göra något sådant här på allmän mark.

Glöm nu inte; Att  rösta är en skyldighet, inte bara en möjlighet. Läget är synnerligen oklart när detta skrivs, det görs opinionsmätningar varenda dag numer och pendeln slår än åt ena, än åt andra hållet.

Förr var valvakorna spännande. Nu har nyhetsankare vid de  stora redaktionerna fått för sig att avslöja valresultatet – åtminstone preliminärt – några minuter efter att vallokalerna stängts. Men först på onsdag  gör länsstyrelserna en räkning där alla  röster ingår. Det verkliga resultatet kan alltså vänta.

Redaktören är en gammal gubbe. Och har arbetat som journalist länge, alltför länge tycker en del, särskilt kollegor på andra medier. Redaktören har sålunda jobbat på en tidningsredaktion med ansvar för  att skriva så snabbt som möjligt om resultatet i det sista tvåkammarsvalet. Det var knepigt. För första kammarens ledamöter utsågs i stor utsträckning indirekt. Dessutom kunde en ledamot väljas i ett län, medan en annan kandidat i ett annat län slå ut den man lokalt räknat fram. Andra kammarens ledamöter var  direktvalda – ungefär  som i dag. Men man var tvungen att ha tabeller med flerställiga logaritmer för att räkna.

Då var riksdagsvalen verkligen en sörja. Då hade vi behövt datorer. Men så här var det, och det kunde dröja veckor innan alla riksdagsledamöter, landstingspolitiker och kommunpolitiker var utsedda (det var ju innan  alla kommunsammanläggningar var gjorda).

För övrigt kan redaktören upplysa om att valet inte är ofarligt.
För ett par dagar sedan var två av Lidköpings främsta socialdemokrater ute och knackade dörr. De var bl a vid en vill där de stod på trappan vid ytterdörren och när samtalet var klart tog den ene ett steg bakåt – rakt ut i luften. Blåmärken och ett sår i huvudet.

I helgen finns flera möjligheter att bränna upp lite bensin. Det är i Lidköping Museirally (redaktören vet inte någon annan kommun som har så många  museer av olika slag som just Lidköping). I Götene handlar det om Höstrundan. Inte  lika intressant som Vårrundan – enligt redaktören. Men ändå.

/Redaktören rekommenderar alla att ha en god helg.

 

 

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kalle
Gäst
Kalle
9 September, 2022 11:24

Det tråkiga svaret på vem som vinner är nog troligtvis den som ljuger bäst

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
10 September, 2022 08:43
Svarar  Kalle

eller den som ljuger trovärdigast. ;-)

RGR
Gäst
RGR
11 September, 2022 12:32

Jag bryr mig inte om “mitt lag” vinner.
Jag är nöjd så länge de andra förlorar.