Gå direkt till Nyheten (Debatt om uteliggaren: Kommunen vill inte visa verkligheten)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 12 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt om uteliggaren: Kommunen vill inte visa verkligheten

Publicerad Monday, 12 September 2022, 17:11 av Insändare

Debattören Jörgen Larsson ger sin syn på den tidigare i dag publicerade insändaren om en uteliggare på Skaragatan.

Klicka till ursprungsinsändaren:
https://lidkopingsnytt.nu/2022/09/12/insandare-vem-hjalper-uteliggare/ 

– – – – –

Det finns fler bostadslösa eller hemlösa, det gäller att använda rätt benämning för tidigare har det varit så att socialtjänsten inte räknar den ena kategorin. Detta i syfte att man inte vill visa verkligheten i Lidköping.

Under flera år har det talats om en person som sover på någon allmän toalett och sommartid i skogen.

Jag har sagt det tidigare och säger det igen, ledningen för socialtjänsten i Lidköping är den svagaste länken till en rimlig vård för de personer som nyttjar förvaltningen tjänster.

Vi kan börja högst upp i näringskedjan förvaltningschefen har inte koll på sin enorma avdelning denna är satt att verka över.

Allt ifrån boende till äldre, hemtjänst, LSS, daglig verksamhet till ekonomiskt bistånd, LVU och LVM och därtill flitigt uttala sig i media om olika cruisingar i Lidköping, då med inriktning på vilka gator som skall stängas av. Tidigare chefer för dessa områden har aldrig tidigare korsats. Den nya sektorsindelningen är en total katastrof, inom denna mjuka sektor, tydligen är gatuavstängningar också att se som en mjuk fråga.

De politiker som trakterar socialnämnden, vill jag inte ens gå in på, det är ju katastrof.

Vem får betala för en elefant på lerfötter? Självklart brukarna, som finns i alla olika verksamheter enligt ovan. Frågan är ju varför inte en superförvaltningschef inte även tar resten av gatu- och parkförvaltningen.

Blir ju liksom då möjligt att bereda både gatu- och parkmark för att vara en välkomnande plats för de bostads- och hemlösa i kommunen.

Förvällningen i fråga har en drös mellanchefer, men erfarenheten visar, ingen organisation är starkare än dess svagaste länk. Då blir det ju lite dumt att den svagheten finns i den omedelbara toppen både politiskt och förvaltningschef.

Men med det nya aktiebolaget Rådhuset AB innebär det väl att alla Lidköpingsbor får ett gäng aktier och att vi på bolagstämman kan avsätta chefer som inte förstår vad dom gör på jobbet. Efter det går vi på bolagsmiddag.

Det blir bra när aktiebolagslagen införs och distanserar kommunallagen. Det försvinner många onödiga lagar då t ex socialtjänstlagens paragraf att det är vistelsekommunen som svarar för den enskildes väl och ve.

Med bolagslagen kan man säker sälja mindre lönsamma delar till det fria näringslivet. Läs friskolor, vårdbolag och andra som kan kapitalisera det som den gamla kommunlagen bara måste redovisa som kostnader.

Nog om detta, ironi? Ja, till vissa delar. Allvarligt? Ja, till vissa delar. Står jag för saker jag skriver? Ja, alltid, särskilt om det handlar om grupper som på ena eller andra sättet inte har kraft att på egen hand föra sin talan.

Jörgen Larsson

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
örnvik
Gäst
örnvik
12 September, 2022 05:52

Vem av kommunledningen vill ställa upp och redovisa vad AB Rådhuset skall
vara till för och vem som ansvarar för bolaget

Gustav Edvinsson (s)
Gäst
Gustav Edvinsson (s)
13 September, 2022 07:06
Svarar  örnvik

Hej! Den nya koncernbolaget Rådhuset AB är inget annat än ett sätt att samla kommunens olika bolag under ett tak. Som det är nu så är det ganska krångligt att styra bolagen tillsammans för kommunledning. Kommunen äger 100% av AB Bostäder och Näringslivsfastigheter AB. Från den 1/1 2023 är också delar av Teknisk Service i bolagsform(100% Kommunen). För att samordna och för att enklare kunna ge politisk styrning till dessa bolag knyts de ihop i en koncern. Varför socialtjänsten etc blandas in i detta förstår jag inte.

Invånare
Gäst
Invånare
12 September, 2022 07:27

Ditt debattinlägg är verkligen ingen hjälp för kvinnan på Skaragatan. Du borde inte skrivit här.