Gå direkt till Nyheten (EPA – en utställning om en livsstil på Vänermuseet)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 juli 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

EPA – en utställning om en livsstil på Vänermuseet

Publicerad Monday, 19 September 2022, 10:25 av Björn Smitterberg

Vänskap, längtan, förvirrande känslor, stora högtalare, långa somrar och besvärliga kyssar.
Allt staplat på fyra hjul som rullar mot vuxenlivet med en toppfart på 30 km/h. Den 24 september invigs utställningen EPA Sverige med bilder av fotografen Benjamin Nørskov på Vänermuseet.

Benjamin Nørskov har rest runt i Sverige för att möta och fotografera en generation av EPA-ägare. EPA-traktorerna (eller egentligen A-traktor) speglar ägarens personlighet och intressen; växlande färger, doft och ljud – precis som tonårslivet självt. Samtidigt ger de en unik möjlighet att leva ett friare liv. Dessa fordon blir ett sätt att experimentera med vuxenlivet, utan att riktigt vara där ännu.

Dokumentationen fungerar både som ett sätt att porträttera tonåringarnas känslor och den fysiska manifestationen av EPA-livet som det ser ut idag, men det är också ett sätt att bevara en del av tonårskulturen idag för kommande generationer.

Benjamin Nørskov föddes 1992 i Småland. När han var 9 år flyttade han till Danmark, där han senare tog en kandidatexamen i fotojournalistik vid Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX. Genom en serie tätt sammansatta porträtt visar han en generation unga ägare av EPA- och A-traktorer.

Bilderna är fotograferat i stora delar av Sverige. På så sätt representerar den ett utsnitt av svensk EPA-kultur. Vid varje utställning reser Nørskov till området och fotografera nya bilder som kommer ingå i utställningen.

Utställning på Vänermuseet 24 september 2022- 8 januari 2023. Förutom själva utställningen blir det ett särskilt invigningsprogram på lördagen den 24 september – bl a kan man designa en egen unik keps.