Gå direkt till Nyheten (Alf Johansson skriver om Rackeby och Skalunda)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Alf Johansson skriver om Rackeby och Skalunda

Publicerad Friday, 23 September 2022, 10:00 av Redaktionen

Alf Johansson, med rötter i stor omfattning i Lidköping och Rackeby och Skalunda, har arbetat med artiklar den bok om de båda församlingarna som utkom tidigare i år. Han har nu bearbetat sitt material ytterligare och skrivit några artiklar till Lidköpingsnytts läsare. Här är den inledande artikeln.

Tidigare i år kom boken Mer om livet i Rackeby och Skalunda förr och nu ”105-åringen” utgiven av Fornminnesföreningen Rackeby Skalunda. Då berättade jag kortfattat om den i Lidköpingsnytt. Men jag berättade inte, att jag hade skrivit två av artiklarna i boken:

–   Storegården och Hunsala by fram till laga skiftet 1836.

–   Sättevävnader från Rackeby.

 

 

 

 

Att så skedde berodde på det som berättas i boken om ett besök, som jag och min sambo Kerstin Magnusson gjorde i Rackeby 2017. Man kan i boken läsa om detta besök under rubriken Oväntat besök gav oss kunskap:
”När det var Öppet Hus i Fornbyn 2017 kom Alf Johansson och Kerstin Magnuson från Partille till våra stugor. De var intresserade av ett speciellt vävnadssätt, som hade förekommit i Rackeby. Fanns det någon sådan vävnad i våra samlingar? Vi konstaterade att vi hade en sådan vävnad, en fållbänksdyna.
Vi lärde oss mycket genom samtalet med Alf Johansson och han delar med sig av sin kunskap och sina efterforskningar i avsnittet ”Sättevävnader från Rackeby”.’

Fållbänksdynan har funnits i fornminnesföreningens ägo i åratal och utan att någon tänkt mycket på den. Efter Alfs och Kerstins besök så ökade vårt intresse markant för denna raritet. Den halva fållbänksdynan har fått en ny placering i våra samlingar och vi har fått en del av dess bakgrundshistoria.”

Man kunde också läsa:

”Alf Johansson har också forskat en del om sin släkt från Rackeby och han skriver om ”Storegården och Hunsala by fram till laga skifte 1836”, som finns i avsnittet om Storegården i Rackeby. Han har funnit att Storegården och Rackeby finns omnämnda i handlingar från 1300-talet, ja till och med från 1299.”

Jag presenterades i boken på följande vis:

”Alf Johansson, 81 år 2020 är född i Lidköping. Nu bor han i Kåhög i Partille kommun. Han är civilingenjör inom väg- och vattenbyggnad och teknologie licentiat från Chalmers tekniska högskola. Han är också ämneslärare och var under många år luftvärnsbefäl inom P4/Fo35 stab med ansvar för skydd av flygbaserna i Skaraborg.

På senare tid har han kallats arkivforskare och korsstygnsdesigner och han firade 2018 70-årsjubi-leum som korsstygnsbrodör. Av hans artiklar framgår, att han har hittat en del av sina rötter i Rackeby. Hans farfars farfars farfar Sven Olofsson (1734-1797) köpte en av Olof Nilsgårdarna i Gulleberg 1780. Denne var gift med Chjerstin Svensdotter (1739-1827), som var dotter till frälsebonden Sven Andersson (1711-1785) i Gunnarsgården i Hunsala, vars far Anders Svensson var född omkring 1660 i Rackeby.”

I följande artiklar i denna serie kommer jag att redovisa mina två artiklar i den nya boken.

Lidköpingsnytt publicerar artiklarna de båda kommande fredagarna i september och oktober.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elisabeth
Gäst
Elisabeth
23 September, 2022 02:11

Ser fram emot att få läsa om Rackeby. Har själv några rottrådar därifrån men har inte så mycket information om anfäderna, tyvärr. Hoppas också på mer info om fållbänksdynan!