Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Svek mot väljarna?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Svek mot väljarna?

Publicerad Friday, 23 September 2022, 14:00 av Björn Smitterberg

Lidköpings främsta politiker blir invald i riksdagen.
Bara ett par dagar  lämnar hon för att gå in i Europaparlamentet.

Är  inte det att svika sina väljare?
En riksdagsledamot har et stort ansvar för utveckling – dels på nationell nivå men inte minst genom att utnyttja sina kontakter och möten för att driva lokala och regionala frågor.
Carina Olsson har  suttit i riksdagen så många år att hon har  en alldeles speciell ställning bland socialdemokraterna. Det var självklart att hon skulle fortsätta riksdagsarbetet för alla utom henne själv.
I Europaparlamentet är det inte många frågor hon kan påverka på allvar genom träffar i korridorerna i Bryssel och i Strasbourg.

Nu avstår hon från förtroendet som gavs i riksdagsvalet för ett par veckor sedan för att i stället utnyttja en  position som suppleant hon fick i EU-valet för ett par  år sedan.
Det känns inte OK, som man säger nu  för  tiden. Det var inte det vi fick veta av Carina Olsson på Nya Stadens torg för tre veckor sedan. Carina Olsson är en bra politiker – men det här var inte bra gjort. Skaraborgs näst största kommun står utan direktkontakt med riksdagen.

När detta skrivs verkar det vara klart att den Moderata chansningen i Lidköping gått hem – med hjälp av personkryss har Ulrika Gartman Blom lyfts från en normalt otänkbar plats på röstsedlarna för att nu kunna bli ledamot av kommunfullmäktige.
Men från majoritetspartierna har inte hörts om någon splittring, så att bli kommunalråd tycks få vänta för Ulrika Gartman Blom. Alla röster är inte räknade än, men allt pekar på en fullmäktigeplats. Därmed kan hon försöka bli gruppledare för Moderaterna och oppositionsledare med visst ansvar för inte bara Moderaterna utan även Vänsterpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Lidköpings kommun går i allt större utsträckning i från att larma allmänt. Ett nytt system som innebär att man får larmet via SMS har införts. Det är inte bra. Särskilt som man slutar att informera medier som snabbt kan tala om allmänt vad som händer. Nu blir informationen synnerligen lokal. Och samtalen till redaktionerna blir bara fler och fler, för att man inte kan få svar vid kommunen. Det gäller akuta händelser som alla behöver veta – om rent dricksvatten, om elavbrott och kanske andra viktiga händelser.
Sluta trixa med teknik som bara tjänstemän själva begriper. Använd invanda vägar.
Ibland får redaktören för sig att kommunikatörer är en grupp personer med mindervärdeskomplex. Man kan faktiskt låta andra få pröva saker innan man själv låter tåget gå. Det brukar vara billigare och bättre.

Trevlig helg

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Göran
Gäst
Göran
23 September, 2022 02:08

Pengar och makt ligger väl sossarna varmt om hjärtat.

RGR
Gäst
RGR
23 September, 2022 09:40
Svarar  Göran

Det gäller väl de flesta politiker… även om jag tror att fåfänga, och att få omgivningens beundran, är en betydligt större drivkraft än pengar.

Kerstin
Gäst
Kerstin
23 September, 2022 02:09

Skulle jag också göra -betydligt bättre betalt och mycket mindre ansvar!

Observer
Gäst
Observer
23 September, 2022 06:28

Har man partibok så går man fri alla lägen.

Patriot
Gäst
Patriot
23 September, 2022 07:52

Återinför tjänstemannaansvar

Invånare
Gäst
Invånare
23 September, 2022 08:05

Håller helt och hållet med Redaktör Smitterberg. Carina Olsson har varit oärlig. Jag röstade inte på Socialdemokraterna men har många i bekantskapskretsen som gjorde. Jag förstår nyttan med att ha en Skaraborgsk röst i Riksdagen. S och Carina har svikit sina väljare. Det verkar som att S-väljare köper grisen i säcken vid varje val. Både nationellt och lokalt. Att som 65-åring ta en plats i EU känns inte ok. S borde skämmas