Gå direkt till Nyheten (Stänger ner till 2 plusgrader i kyrkor mellan gudstjänsterna
Södra Kålland förbereder för solceller för att sänka elkostnad)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Stänger ner till 2 plusgrader i kyrkor mellan gudstjänsterna
Södra Kålland förbereder för solceller för att sänka elkostnad

Publicerad Saturday, 24 September 2022, 15:03 av Björn Smitterberg

– Vi har gjort ett stort antal tester och provkörningar med uppvärmning så vi har god koll på vilka kyrkor som är dyra och mindre dyra att värma upp.
Det svarar kyrkoherde Markus Hagberg i Södra Kållands pastorat när frågan ställs om åtgärder för att spara el och elkostnader.
Vinter vid Råda.

– Sedan tidigare år använder vi inte Mellby, Tranum, Tådene och Uvered under vintern (Mellby fram till jul, men inte därefter).
Under denna period kommer vi inte att öppna dessa kyrkor för dop och vigslar, utan hänvisa till övriga.

– Övriga kyrkor i pastoratet kommer att användas, men vi kommer att glesa ut frekvensen så att det blir en längre period av kallställning mellan tillfällena. Sammantaget blir det något färre antal gudstjänster och en del gudstjänster kommer att firas i församlingshem.


Söne kyrka i försommarskrud.

Södra Kållands pastorate har många kyrkor, nämligen 17; Järpås, Häggesled, Uvered, Råda, Mellby, Kållands-Åsaka, Tun, Karaby, Friel, Gillstad, Tranum, Norra Kedum, Väla, Örslösa, Tådene, Lavad och Söne.

När kyrkorna inte används kallställs de så att temperaturen sänks till ca 2 grader. Parallellt används energisnåla avfuktare.

– Vi kommer också att sänka temperaturen någon grad i våra församlingshem. Vi jobbar också med lösningar för att producera egen el genom fr a solceller.

 

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
jAG
Gäst
jAG
24 September, 2022 05:42

Nu?

Nisse
Gäst
Nisse
25 September, 2022 12:19

Men ställer krav på att grannar inte ska får ha solceller då det inte stämmer med hur kyrkornas omgivning ska se ut? Jo, tjena…