Gå direkt till Nyheten (6 av 10 kvinnor otrygga längs vägen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 juli 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

6 av 10 kvinnor otrygga längs vägen

Publicerad Monday, 03 October 2022, 09:52 av Redaktionen

Hälften av alla bilister känner sig otrygga om de stannar på en rastplats på kvällstid, enligt en ny undersökning. Många känner även otrygghet inför att parkera i stadskärnor. Störst är den upplevda otryggheten hos kvinnor. Att folk inte vågar stanna längs vägnätet ökar risken för trötthetsolyckor, enligt Riksförbundet M Sverige.

Enligt en opinionsundersökning som M Sverige har beställt från Demoskop finns det en betydande känsla av otrygghet hos bilister idag och den är påtagligt högre hos kvinnor. 45 procent av de tillfrågade känner sig otrygga gällande att stanna på rastplatser under kvällstid och för kvinnor är andelen 58 procent.

49 procent av de svarande upplever otrygghet inför att stanna och hjälpa någon som fått problem med bilen och 13 procent upplever otrygghet när de ska besöka toaletter på bensinmackar.

– Otryggheten är ett problem i sig, men den får också indirekta effekter. Otryggheten kan innebära att förare inte tar raster när de egentligen borde göra det. Trötthet ökar risken för misstag och olyckor och därför kan möjligheten att ta pauser under långa bilresor vara livsviktig, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

Under 2021 omkom 210 människor i trafikolyckor. Den vanligaste olyckstypen var singelolyckor. I sådana olyckor är trötthet en viktig faktor. Undersökningar tyder på att trötthet är en bidragande orsak i omkring 10 till 40 procent av alla olyckor, enligt VTI.

Otryggheten märks också när det gäller att parkera bilen. 42 procent av de svarande uppger att de känner sig ganska eller mycket otrygga vid parkering i en okänd stadskärna under kvällstid. 50 procent av kvinnorna känner sig otrygga i dessa sammanhang mot 34 procent av männen.

Demoskop har under perioden 8 – 15 september 2022 på uppdrag av M Sverige genomfört en opinionsundersökning bestående av drygt 1 000 intervjuer i ett befolkningsrepresentativt urval.

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Göran
Gäst
Göran
3 October, 2022 02:41

Sverige har aldrig varit tryggare hävdar en del “experter”. Var värre för trettio år sedan enligt Morgan Johansson!!

Jan Johansson
Gäst
Jan Johansson
4 October, 2022 04:07
Svarar  Göran

Det är bara anmälningsbenägenheten som har ökat säger samma “experter”.

Johan
Gäst
Johan
5 October, 2022 02:19

Om det nu är så vanligt med singelolyckor kanske enbart de som är i förhållanden ska få köra bil.