Gå direkt till Nyheten (Utredning om nu slussled förbi Trollhättan klar
Ombygge utan stopp för Vänersjöfart)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Utredning om nu slussled förbi Trollhättan klar
Ombygge utan stopp för Vänersjöfart

Publicerad Wednesday, 12 October 2022, 13:45 av Björn Smitterberg

Utredningen om att bygga ny slussled i befintlig sträckning i Trollhättan är nu klar. Kunskaperna från utredningen kommer att tas med till ett nytt samråd om placeringen av Trollhättans nya slussar.

Den tvådelade utredningen genomfördes mellan januari och september 2022. Den del som tittar på risker och byggbarhet visar att det är komplext men tekniskt möjligt att bygga en ny slussled i befintlig sträckning. Den del av utredningen som berör konsekvenser för sjöfart och näringsliv runt Vänern visar att stängningen av Vänersjöfarten under ombyggnadstiden påverkar företag, hamnar, redare och turistnäring negativt på flera sätt – till exempel måste en del företag flytta eller lägga ner och andra får stora omställningskostnader då de måste lägga om sina transporter.

– De stora konsekvenserna för aktörerna runt Vänern gör att det bli svårt att uppnå syftet med nya slussar om vi bygger i befintlig sträckning. Men utredningens resultat kommer att tas med som underlag i ett nytt avgränsningssamråd under första halvan av nästa år, säger projektledare Mikael Rintala.

I det nya samrådet kommer olika sträckningsalternativ att beskrivas och Trafikverket kommer att förorda ett alternativ.

– Vi ser att vi behöver beskriva olika sträckningsalternativ på ett bättre sätt. Även alternativ som valts bort kommer vi att presentera och förklara varför vi valt bort dem, säger Mikael Rintala.

Ett ställningstagande förväntas komma hösten 2023.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
OLOF KARLSSON
Gäst
OLOF KARLSSON
13 October, 2022 08:42

Varför inte en ny kanal från Vänern till Uddevalla. Det skulle skapa en massa jobb.och jag tror det vore bra för alla runt Vänern.

örnvik
Gäst
örnvik
14 October, 2022 12:14

Ja det vore ju bra , det har gjorts en utredning för längesedan, ta vara på den,
dessutom slipper vi ju att reta oss på Göteborgare