Gå direkt till Nyheten (Investerar kvarts miljard i infrastruktur 2024)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 04 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Investerar kvarts miljard i infrastruktur 2024

Publicerad Monday, 31 October 2022, 09:55 av Björn Smitterberg

I planeringen för  2024 tar Teknisk Servicenämnd upp investeringar och reinvesteringar för sammanlagt 262 miljoner kronor.

Nämnden hanterar verksamheter som vi betalar vid sidan av skattsedeln utan via taxor. det handlar om elnät, VA, bredband och renhållning. (Värmeverket och fjärrvärmen – Lidköping Energi – står utanför med egen budget.)

“Elefanten” bland investeringarna för nämnden är förstås avloppsreningsverket. Det bygget pågår över flera år och beräknas kosta 70 miljoner kronor 2024, och till detta kommer VA-ledningar som behöver byggas dels för reningsverket men även för utvecklingen med nya områden i Lidköping med 85 miljoner kronor.

Elnät omfattas i budgetförslaget med investeringar 2024 på sammanlagt 42 miljoner kronor. Förbättring av elnätet på landsbygden fortsätter och beräknas kosta 17 miljoner kronor.

Teknisk Servicenämnd kommer att besluta om förslaget vid sitt kommande möte om några dagar. Vid årsskiftet bolagiseras verksamheterna i ett nytt bolag tillsammans med bl a Lidköping Energi. Bolaget ska ägas av Lidköpings Stadshus AB.

9 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
31 October, 2022 10:28

Elnät har ju redan höjt sina taxor avsevärt. Minskad förbrukning med 1/3 del senaste året har ändå gett 25% dyrare räkning. Jag förstår att man går över från kvartals till varannan-månadsräkning för att så långt som möjligt dölja de kraftiga prisökningarna.

Svenne
Gäst
Svenne
1 November, 2022 10:38

Mer höjning är att vänta nu när det blir bolag av de taxefinansierade enheterna. Kommun (ägarna till moder bolaget) kommer säkert kräva en utdelning från bolagen som kommer att finansieras av taxehöjningar. Skulle vara intresserant att höra vad det är tänkt för utdelning ägarna förväntar sig. Nästa fråga är vad de nya bolagen (el, va bredband) får betala till kommunen för att äga näten. Allt ägs ju idag av de som betalar taxa så kommunen äger inget men kan inkassera pengar på försäljning på något de inte äger. Konstigt men ingen kan väl svara på detta heller.

Nisse
Gäst
Nisse
2 November, 2022 11:19
Svarar  Svenne

Visst kan man runda det men kommunlagen säger att kommunal bolag inte får drivas med vinstsyfte.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
2 November, 2022 02:00
Svarar  Nisse

Alliansregeringen ändrade detta så att kommunerna får ta ut utdelning ur bolagen. Det blir som en “extraskatt” för alla som bor i kommuners bostadsbolag t.ex.

Nisse
Gäst
Nisse
2 November, 2022 04:36

Att åtta års rödgrönt styre inte hade tid att korrigera detta innebär att de gett sitt tysta godkännande även där…

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
2 November, 2022 08:02
Svarar  Nisse

Det kräver en riksdagsmajoritet för att göra det.

Nisse
Gäst
Nisse
2 November, 2022 11:35

Och ändå skrev du “Alliansregeringen”… vet du förresten vilken färg man får när man blandar rött och grönt?

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
3 November, 2022 12:56
Svarar  Nisse

Det var alliansregeringen som införde detta och sedan har riksdagsmajoriteten varit emot att förändra. Svårt?

törstig
Gäst
törstig
2 November, 2022 05:45

är det inte konstigt att de minst effektiva verksamheterna är de dyraste? kanske dags att effektivisera i stället för att bara höja taxorna?