Gå direkt till Nyheten (Ove Nordström begär svar av riksdagspartier om boende)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 12 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ove Nordström begär svar av riksdagspartier om boende

Publicerad Wednesday, 02 November 2022, 13:33 av Redaktionen

Ove Nordström, för Lidköpingsnytts läsare känd debattör med vänstersympatier, har skrivit till samtliga riksdagspartier för att få klarhet i riksdagsledamöternas boende.
Han ämnar använda svaren i valrörelsen 2026.
Lidköpingsnytt publicerar skrivelsen i sin helhet.

Skrivelsen:

Hej.

Med anledning av vad som återigen framkommit i Uppdrag Granskning och om hur riksdagsledamöter, genom att mot vad folkbokföringslagen säger, skriver sig på adresser där man inte bor och på så vis erhåller extra ersättningar från riksdagen de egentligen inte är berättigade till, vill jag ställa några frågor och lämna några förslag.

Enligt Skatteverkets expert i programmet ska man enligt Folkbokföringslagen i vara skriven där  familjen bor.  Det framgår tydligt i programmet att så inte är fallet och att dessa felaktigheter också är kända inom partierna, men utan att någon agerar.

Hur kan ni förvänta er att folk ska ha förtroende för sådana ledamöter?

Jag har några förslag till förändring som jag hoppas att ni kan ta till er.

1: Riksdagsledamöter som bryter mot lag och på så vis erhåller ersättningar de inte är berättigade till, ska omedelbart tvingas lämna riksdagen då förtroendet skall anses förbrukat. Eventuella avgångsersättningar skall i förekommande fall ses såsom förverkade.

2: Riksdagsledamöter som felaktigt uppburit ersättningar enligt punkt 1, skall vara återbetalningsskyldiga av hela de belopp som då erhållits, plus ränta. Eventuella avgångsersättningar som förverkats avräknas.

3: Riksdagsledamöter skall erbjudas övernattningslägenhet under tid uppdraget gäller. Väljer man annat eget boende får ledamoten själv betala kostnaderna. Det är ett eget val.

4: Riksdagsledamöter skall enbart få resa fritt med allmänna kommunikationer ( kollektivtrafik). Väljer ledamoten andra färdmedel såsom taxi eller flyg får ledamoten själv bekosta detta. Det är ett eget val.

5: Parti som uppenbarligen känt till liknande felaktigheter som ovanstående (eller liknande) skall inte få deltaga i nästkommande allmänna val.

För övrigt förväntar jag mig att ni gör en total översyn av riksdagens regler och bestämmelser, så att de är i överensstämmelse med våra stiftade lagar.

Det talas ofta om parallellsamhällen och utanförskapsområden i andra fall, men det är svårt att inte se missbruket av riksdagens regelverk som ytterligare ett parallellsamhälle. Som framgår i programmet så har felaktiga ersättningar utgått med både 8 miljoner och 12 miljoner. Förstår ni inte hur skadligt detta är?

Jag sänder detta till samtliga partikanslier och Riksrevisionen och jag förväntar mig svar och er inställning i detta. Jag kommer även att följa upp detta före valet 2026 om vad som eventuellt gjorts i frågan och publicera detta i media. (lidkopingsnytt.nu)

Har ni inte sett programmet redan så gör gärna det.
https://www.svtplay.se/video/37275669/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-23-avsnitt-23?position=1147&id=eWXY3BD

Mvh
Ove Nordström, Källby

– – – –

7 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anders
Gäst
Anders
2 November, 2022 02:07

Bra Ove! Där håller jag helt med dig.

Laila Eklund
Gäst
Laila Eklund
2 November, 2022 04:37

En utmärkt skrivelse!

Observer
Gäst
Observer
2 November, 2022 09:14

Det är utan tvekan så att man måste fundera över om man måste ha ett så stort antal riksdagsmän som finns idag. Detta är en gammal företeelse då det tog en hel dag att ta sig till Stockholm. Idag når Du huvudstaden på 2 timmar oavsett var Du befinner Dig i landet. Med de teknik som finns tillgänglig borde mycket arbete utföras på distans utan olägenhet. Hoppas att denna fråga kommer upp till debatt i samhället!

Nalle
Gäst
Nalle
3 November, 2022 10:47

Jätte bra ! Nu vill det till att dom lyssnar också vilket kanske blir svårt då dom redan fuskar med inte bara detta utan att dom också inte följer lagen om att dom inte får ta emot enorma donationer utan att säga vem donatorn är, jag tror jag såg det på uppdrag granskning också.

Ronney Hedvall
Gäst
Ronney Hedvall
3 November, 2022 04:14

Med andra ord, det blir troligen 349 tomma platser i Riksdagshuset.

Mark
Gäst
Mark
3 November, 2022 06:00

Håller med i stort! men om man bor i en stuga utan V/A och använder grannens toalett i hans ladugård kan det väl bli godkänt?

Observer
Gäst
Observer
4 November, 2022 10:32

Tycker Din skrivelse är fantastiskt bra. Det är dags att vi får bort alla myglare i landet oavsett var de “dyker upp”.