Gå direkt till Nyheten (13:e återträffen för “sjuor” i Wennerbergskolan)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

13:e återträffen för “sjuor” i Wennerbergskolan

Publicerad Friday, 04 November 2022, 09:20 av - Inskickat material

Avgångsklassen 7 D, Wennerbergskolan, 1957, har haft sin 13:e återträff i Lidköping.

Den här gången för att fira 65 år sedan de första stapplande stegen togs ut i förvärvslivet.

Okey, en sanning med modifikation. Fortsättningsskolan tog en dag i veckan och pågick höstterminen 1957 och vårterminen 1958.

Men alla var då i någon form ute på arbetsmarknaden. En del gick sedan kompletterade yrkespraktik eller sökte sig till olika former av utbildningar för att kunna gå vidare i sina yrkesval. Bland yrken som nu återfinns i avgångsklassen kan nämnas lärare, konstnär, frisörmästare, guldsmed, teletekniker med speciell inriktning, polis, fritidspedagog, banktjänsteman, försäkringstjänsteman, avsynare, e t c.

Klassträffarna har gått av stapeln vart femte år, alltsedan den första återträffen 1962.

Det var framlidne klassföreståndaren Thore Ahlström som inledde det hela och det gjorde han tillsammans med ”eleverna”, Margareta Rang och Conny Sundberg.

Thore kände varmt för alla klassens elever. Klassen var hans första och sista innan han övergick till att bli speciallärare för hörselskadade – icke hörande. Thore hade skrivit verser  om varje elev till 20-årsjubileet, 1977. Monica (Öberg) Lidholm läste nu upp verserna. Alla lyssnade andäktigt. Detta blev kvällens startskott för minnen av olika händelser, också de sorgliga som var kopplat till klasskamrater som inte längre hade förmånen av att kunna vara med.

Minnena från samtliga årskurser och dess lärare var många och en del dråpliga, men också allmänt från 50-talets Lidköping, exempelvis sådant som branden på Rörstrand, Sockerbruket, Rådhuset/Jaktslottet och den då allvarliga och stora islossningen.

Av de 30-talet eleverna finns 12 kvar, varav 10 sågs den här gången. God mat och berättelserna om livet efter skolavslutningen 1957 präglade den senare delen av kvällen.

Margareta Rang och Conny Sundberg tackades med choklad och blommor för ordnandet av den efterlängtande träffen.

Av de 12 kvarvarande ”eleverna” är fyra kvar i Lidköping. (Anita Gustafsson; Margareta Rang; Conny Sundberg & Gun Westberg).

Sittande från vänster: Ewa Hedman Eriksdotter; Monica (Molin) Wennberg, Lennarth Johansson och Anita Gustafsson.
Stående från vänster: Roy Jildenstål, Monika Lidholm, Kerstin Brandvold, Margareta Rang, Conny Sundberg och Owe Spjuth;        

/Vid pennan
Roy Jildenstål (f.d. Jansson)