Gå direkt till Nyheten (Konsten och hantverket lockar till Lidköping
Tusentals besökare redan från start)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Konsten och hantverket lockar till Lidköping
Tusentals besökare redan från start

Publicerad Saturday, 05 November 2022, 15:30 av Björn Smitterberg

Konstaftonen i Lidköping – som arrangeras årligen av Konstnärsgruppen Lidan i anslutning till Alla Helgons Dag – är en publikmagnet. Redan när invigningstalet tystnad så fylldes lokaler runt om i Lidköping av besökare.
Många besökare fick Joel Flygare – glasblåsare och glaskonstnär vid Boda glasbruk – som hade utställning i Kopparportens affärshus.

En av de fina sakerna är att så stora delar av Lidköping omfattas av Konstaftonen. Och på många platser öppnas lokaler som annars är stängda. Aldrig förr har så många konstnärer medverkat. det hela kryddas också av lite andra inslag – bl a folkdans.

Här är bilder från några av alla de platser som ingår i Konstaftonen.

Joel flygare, glaskonstnär som gärna kommer tillbaka till hemstaden Lidköping från sin arbetsplats i Småland, har vackra former, färger och en utsökt teknik. 

Konsthallen är en given medelpunkt, i dag med en samlingsutställning.

På Folkets Hus visades veckans barnsatsning – dörrfabriken. Mängder av små dörrar har skapats. En specialist på “minitillverkning” fanns till hands och fler än 70 dörrar visas i foajén en trappa upp. 

Barnen fortsätter i dag skapa egna nissedörrar i vår egen dörrfabrik. Eller att baka pepparkaksdörrar. Utställningen Biograf visar Niki Lindroth von Bahrs miniatyrvärldar i hennes filmskapande. I Gillastugan finns familjen Mullvad i Gillastugan på besök. Folkets Hus utställning stänger klockan 20 – övriga evenemang pågår till midnatt.

En av de lokaler där man bara kan komma in i dag är Mellbygatans café. Här finns Två konstnärer på plats. Lisbeth Hejkensköld arbetar med stengods och lera, och på väggarna finns konst av Cecilia Ronneland.