Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Det stora Missnöjets dag)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 juli 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Det stora Missnöjets dag

Publicerad Friday, 11 November 2022, 12:35 av Björn Smitterberg

I tisdags var det för första gången som den nya regeringen föreslog en budget.
Och det rasade in pressmeddelanden från organisationer. De hade en sak gemensamt – alla var missnöjda.

Det var pensionärsorganisationer, miljö- och naturorganisationer, lantbruksorganisationer,  transportföretag, fackliga organisationer och många fler som sade att det var en dålig budget. Rentav usel.
Kritiken mot att elbilsbonusar tas bort omedelbart – den uteblev inte heller.
Redaktören konstaterar att Lidköpingsnytt inte får pengar från staten nu heller. Det är ju sååå jobbigt att behöva stå på egna ben.

I ett par veckor har redaktören ägnat tid och kontaktsökande i höst för att få veta vilka eleffektbesparande åtgärder som kommunen ämnar ta, bl a om det blir isbana på torget, inskränkningar i juleljus etc.
Det har inte gått att få svar, man hänvisar till kommunledningen.
Nu svarar den kommunledningen att redaktören ska hämta sina uppgifter från Lidköpings kommuns hemsida där man ämnar publicera sina beslut. Basta!.
Det är verkligen inte så journalisters frågor brukar besvaras. Lite respekt förväntar sig redaktören. Redaktören får väl be om ursäkt att han störde kommunikationschefen i dennes arbete. Det är inte teknisk utveckling som är kommunledningens viktigaste uppgift. Att använda begreppet arbetsmaterial för att slippa svara på frågor, eller att säga det är inte min fråga hör inte hemma i en organisation som har som öppenhet som ett ledord.
När det gäller elbesparingar har boende i Lidköping säkert mängder av bra och användbara tips till kommunledningskontoret – som dock behåller dörren låst.

I tisdags beslutade Samhällsbyggnadsnämnden om Röda Raden – de röda husen som förfaller i anslutning till Åhlénsparkeringen. Lidköpingsnytts redaktör sökte svar men fick veta: Det kommer på kommunens hemsida i sinom tid…
Enkelt hade ju varit att svara.
Men tydligen är det en trend hos kommunen numer att undvika att svara på frågor. “Trumpattityden” växer. Iveckanställde redaktören en fråga direkt till kommunalråd och opposition om hur öppenheten i de nya kommunala bolgen ska skötas. Ingen visste!

Denna vecka började det sippra ut nyheter om vilka personer som föreslås till olika förtroendeposter i kommunen efter nyår. Jonas Sundström lämnar det socialdemokratiska ledarskapet. Partiet backade i kommunvalet och det läggs Jonas Sundström till last. Istället kan Gustav Edvinsson få träda fram. Lite beroende på hur det går i fullmäktiges val blir han troligen oppositionsråd, möjligen kommunalråd.
På fredagen klargjorde oppositionen vilka topp-politiker de vill se i Lidköping.
Vem är Gustav Edvinsson? Ja han är ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden sedan Jonas Sundström lämnade den posten. Till vardags kan man möta Gustav Edvinsson i den livsmedelsaffär i Skara där han arbetar, Ica-Munken.

När Rasmus Möller fram till i somras var oppositionsråd kallade han sig “kommunalråd i tillfällig opposition”. Utvecklingen blev en annan.

I dag presenterades det borgerliga alternativet till Lidköpings ledande positioner. Det var inga överraskningar. Redan tidigt på fredagsmorgonen kom tips om att Liberalerna och Kristdemokraterna skulle få framträdande roller. Och så blev det. Men den viktiga frågan: Vilken politik ska man föra i olika frågor – det har man tydligen inte kommit överens om. I alla fall fick man inte ställa frågor om vad som helst på denna presskonferens.

I riksdagen finns det ledamöter som definitivt saknar ryggrad stark nog att stå upp. Allt tyder nu på att riksdagen kommer att besluta om grundlagsändringar som ger journalister svårt att arbeta med internationella frågor, exempelvis bevakningen av EU, Nato och FN. Det kan behandlas som spioneri.
Vänsterpartiet har motsatt sig ändringen. Vid första omröstningen i våras var Liberalerna också emot. Men nu har Liberalerna svängt, tydligen fått ryggskott av att sitta med i SD-kopplet i regeringen.

En annan konstighet i riksdagen – den stigande temperaturen på jordklotet kallas för klimatkris, men andra vägrar ta till sig begreppet. Det är ett problem ja. Men kris, nä  enligt flera. På det sättet håller man sig ifrån att fatta rätta beslut. Redaktören anser för sin del att det är företagen som ska ta ledningen (och gjort det) i miljöarbetet. Stora svenska företag har verkligen en tätposition i världen i den här frågan.

Redaktören fick lite stora ögon när han häromveckan fick se den här annonsen:

Nyckelbergsskolan, Var är den?
Svaret kom lite längre ned i annonsen – Nyckelbergskolan ligger i Köping.
Man kan undra hur den här annonsen kom till. Förresten så har det kommit en annons till från en annan skola i Köping också försedd med Lidköpings-logotyp. Är det månne till Köping som Lidköpings kommun skickar skolpengen?

/God Helg

7 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kalle
Gäst
Kalle
11 November, 2022 02:56

Resultatet av att en majoritet av svenska folket röstade fram di maktgalnas konstellation låter inte vänta på sig. Tittar man på besluten så är dom lätta att räkna ut i förväg, endast beslut som leder till + i galningarnas egna plånböcker kommer att tagas, skit samma vem eller vilka som förlorar på det, bara inte galningarna drabbas själva.

Nisse
Gäst
Nisse
12 November, 2022 03:00
Svarar  Kalle

Med andra ord ingen skillnad från de föregående åtta åren…

Kalle
Gäst
Kalle
12 November, 2022 05:42
Svarar  Nisse

Konstigt att det inte blev värre än vad det blev, med tanke på vilkas budget dom var tvungna att styra med. En liten detalj som många av dom som röstade på maktgalningarna tydligen har förträngt.

Kalle
Gäst
Kalle
12 November, 2022 11:01
Svarar  Nisse

En jävligt stor skillnad om du tänker efter lite. Nu styr galningarna över sin egen politik, åren innan tvingade dom på sin skit på sina motståndare pga trasslet som blev i förra valet.

Nisse
Gäst
Nisse
13 November, 2022 09:25
Svarar  Kalle

Riksdagens sammansättning är resultatet av ett demokratiskt val – ingen har tvingat den tidigare regeringen till något, utan tvärtom har de valt att jobba med den budget de fått… om du tänker efter lite inser du vilka som är de största galningarna.

Jan Johansson
Gäst
Jan Johansson
13 November, 2022 02:57
Svarar  Kalle

Och vad var orsaken till detta “trassel”?

RGR
Gäst
RGR
15 November, 2022 08:47
Svarar  Nisse

Vanligt folk kommer i kläm vilket alternativ som än styr. Men en liten skillnad finns det allt.
Skillnaden mellan alternativen S-MP-C och SD-M kanske inte alltid är så stor, men den finns där, och den gör stor skillnad för vanligt folk och svagare grupper.

Vi får hoppas att den SD-styrda regeringen visar sig vara för inkompetent för att genomföra särskilt mycket av det de hotade med i valrörelsen.