Gå direkt till Nyheten (Debatt: Skaraborg behöver (S)-regering)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Skaraborg behöver (S)-regering

Publicerad Thursday, 24 November 2022, 11:19 av Insändare

Våra kommuner behöver en socialdemokratisk regering
Det skriver de socialdemokratiska kommunalråden i en debattartikel.

Sverige och svenska folket befinner sig i en mycket svår ekonomisk situation och utvecklingen slår också hårt mot våra kommuner vilket riskerar att drabba välfärden på ett allvarligt sätt. I veckan har Socialdemokraterna presenterat sin budgetmotion för 2023. Det är tydligt att om Sverige hade ett Socialdemokratiskt ledarskap hade vi stått mycket bättre rustade inför de svåra ekonomiska tider som väntar oss.

I tuffa ekonomiska tider behöver man prioritera. Det gäller oss alla, privatpersoner, företag och inte minst politiken. Då blir frågan, hur väljer man att prioritera? När Regeringen och Sverigedemokraterna presenterade sin budget var det tydligt att de väljer skattesänkningar för de allra rikaste. Det är enligt oss helt fel prioritering.

När samhället är på väg in i en lågkonjunktur är skolboken tydlig med vad man inte bör göra. Man bör inte dra in på utbildningsplatser (då arbetslösheten ökar), skära ner på välfärden (vårt gemensamma trygghetssystem) eller sänka skatten för de med allra högsta inkomsterna (då reformutrymmet är mycket begränsat och pengarna behövs för att dämpa effekterna av lågkonjunkturen). Regeringen och Sverigedemokraterna bockar av samtliga av ovanstående punkter i sin budget. Det är oroväckande.

Socialdemokraterna väljer att i sin budgetmotion lägga fokus på att stärka välfärden och tryggheten för våra invånare. Den största förändringen i budgeten handlar om att vi fördubblar de generella statsbidragen till kommunerna jämfört med regeringen, det vill säga vi sätter välfärden först. Då uppgår satsningen på permanent höjda generella statsbidrag till 12 miljarder kronor. Chefsekonomer på Sveriges kommuner och regioner (SKR) har meddelat att det behövs 10 miljarder i generella statsbidrag för att inte försämra läget i kommunerna. En borgerlig budget på nationell nivå kan med andra ord innebära både besparingar och uppsägningar.

Vid sidan av resursbristen är bristen på utbildad personal utbredd i välfärden, inte minst inom omsorgen. Därför är det mycket olyckligt att regeringen meddelat att de vill avskaffa personalsatsningen äldreomsorgslyftet 2024. Socialdemokraterna vill istället permanenta denna och ytterligare stärka kompetensförsörjningen i kommunerna.

Regeringen fortsätter dock den viktiga utbyggnaden av polisen och rättsväsendet, men det de helt missar är satsningarna på det förebyggande arbetet för att stoppa nyrekryteringen. Ett arbete som till stor del sker i kommunerna. I vårt budgetförslag matchar vi satsningarna på rättsväsendet med en extra miljard på likvärdighetsbidraget till de skolor som har tuffast förutsättningar och vi vill satsa en halv miljard ytterligare på socialtjänsten för att kunna fånga upp alla unga på glid.

Det är inte eleven i skolan, undersköterskan på äldreboendet eller fältassistenten inom socialtjänsten som ska betala priset för krisen. Med en socialdemokratiskt ledd regeringen hade våra kommuner haft bättre förutsättningar inför 2023, förutsättningar som inte hade krävt de neddragningar vi nu oroas inför. I tuffa ekonomiska tider behövs prioriteringar. I vårt Sverige möter vi tuffa tider tillsammans, genom satsningar på vår välfärd och trygghet för våra invånare. Det är i dessa tider tydligare än någonsin att våra kommuner och våra invånare behöver en socialdemokratisk regering.

(S)-råden i Skaraborg
Peter Andreasson, Essunga
Petter Johansson, Grästorp
Jenni Strand, Gullspång
Åsa Karlsson, Götene
Pierre Rydén, Hjo
Jonas Davidsson, Karlsborg
Jonas Sundström, Lidköping
Janne Jansson, Mariestad
Per-Åke Pettersson, Skara
Johan Ask, Skövde
Jan Hanna, Tibro
Ingela Backman, Tidaholm
Karin Arvidsson, Töreboda
Fredrik Nelander, Vara

 

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Johan
Gäst
Johan
24 November, 2022 11:22

De har fel, som vanligt. Inget blir bättre med sossar.

Kent
Gäst
Kent
24 November, 2022 11:29

Detta skulle dom tänkt på tidigare.

Leif
Gäst
Leif
24 November, 2022 04:54

Har ju inte gått så bra senaste 8 åren

Nisse
Gäst
Nisse
24 November, 2022 06:14

“Tydligare än någonsin” måste ju vara lika med det tydligaste det någonsin har varit… och ändå klarade ni inte av att förklara det för oss väljare?!?

Observer
Gäst
Observer
25 November, 2022 09:02

Efter 8 år i regeringsställning som är de sämsta i modern svensk historia är det största avtrycket en katastrofal migrationspolitik som kommer att ge negativa effekter på de flesta samhällssystemen i generationer framöver. Men det verkar inte som det finns tillräcklig intellektuell kapacitet för att se “kopplingen” mellan aktiviteter och dess konsekvenser. Men det finns mer man borde fundera över, Europas sämsta arbetslöshet trots “svetsloppans” löften, hög kriminalitet, “taskiga skolresultat”, avveckling av kärnkraft? Man borde “skämmas” över detta!

Göran
Gäst
Göran
25 November, 2022 10:00

Hoppas ni aldrig kommer till makten mer, så som ni förstört Sverige!!