Gå direkt till Nyheten (Demonstrerar mot mäns våld mot kvinnor – vill att män ska delta)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Demonstrerar mot mäns våld mot kvinnor – vill att män ska delta

Publicerad Friday, 25 November 2022, 07:24 av Redaktionen

På fredag lyser budskapet “ENOUGH IS ENOUGH” för andra året på Lidköpings gator och torg. Det är en del av en manifestation mot mäns våld mot kvinnor. I år blir det utbildning i skolorna och ett demonstrationståg med ljusmanifestation till vilket män bjuds in.
Artikteln har även varit publicerad tidigare i veckan.

– Då vi går samman och tar ställning mot mäns våld mot kvinnor. I år går kampanjen djupare och genomför utbildningsinsatser för både skola, arbetsliv och föreningsliv – samtidigt, säger arrangörerna Sandra Torbjörnsdotter, Anna Döse och Petra Karlsson.

Bakom manifestationen står Kvinnojouren Linnéan med Petra Karlsson samt Sandra Torbjörnsdotter och Anna Döse som driver reklambyrån Dotter & Döse.

Särskilt bjuds alltså män in till att delta i manifestatioinen som börjar på Industrigatan och går till Nya Stadens torg. Här ska ljus tändas – 15 för varje mördad kvinna i år.

Bianca Kronlöf föreläser för elever i årskurs 7-9 i Lidköping och årskurs 1-2 på De La Gardiegymnasiet om mäns våld mot kvinnor.

– Var tredje vecka dödas en kvinna av en man. 2021 anmäldes 38.700 misshandelsbrott, 27.600 sexualbrott varav 9.962 rubriceras som våldtäkter mot kvinnor och flickor. Det är mer än en våldtäkt i timmen, dygnet runt, året om och då vet vi att mörkertalet är oerhört stort.

– Längst ner i våldspyramiden finns nedvärderande språk gentemot kvinnor, sexistiska skämt och dåliga värderingar. Längst upp finns mord.

ENOUGH IS ENOUGH har arbetats fram ideellt av reklambyrån Dotter & Döse och bakom initiativet står kommunen, näringsliv och föreningsliv. Att ta ställning den 25 november  på internationella dagen mot våld mot kvinnor är ingen slump. Siktet är inställt på att kampanjen sprids såväl nationellt som internationellt och att
fler städer blir inspirerade att följa efter kommande år. Att vi tillsammans krokar arm, tar ställning, utbildar inom ämnet

– – – –
Bildmaterial ur pressmeddelande. 

Samling för deltagande i tåget sker klockan 18,15 på Industrigatan 3.

14 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Steinlager
Gäst
Steinlager
20 November, 2022 11:31

Närmare hälften av alla dömda våldtäktsmän var födda utomlands och runt 60 procent hade invandrarbakgrund.

Studien är utförd av forskare vid Lunds universitet och publicerad i Forensic Sciences Research.

Björn Smitterberg
Redaktör
20 November, 2022 09:49
Svarar  Steinlager

Så viktigt att vi andra visar avsky. Eller anmäls inte inhemska våldsmän på samma sätt? Det finns säkert med sådana uppgifter i studien.

Steinlager
Gäst
Steinlager
20 November, 2022 11:11

Etniskt svenska våldtäktsmän anmäls i högre grad.

Våldtäkt inom äktenskapet existerar inte enns i många länder. Folk byter inte kultur bara för de bytt land.

Björn Smitterberg
Redaktör
21 November, 2022 07:35
Svarar  Steinlager

Bra komplettering

Roger
Gäst
Roger
21 November, 2022 07:54

Bra manifestation som alla skall stå bakom.
Det finns våldtäktspersoner i alla kulturer men varför skall media alltid försöka dölja att representationen bland invandrare är väldigt hög? Människor kan tänka själva. Det kommer inte hjälpa att “visa avsky” mot vuxna män med en kulturell inställning att man kan bete sig på det här sättet mot kvinnor. Dags att sluta vara snällsverige (eller är det dumsverige ?) och förpassa dessa män utanför Sveriges gränser, för gott. Vi har tillräckligt med andra problem att städa upp efter 30 år av vansinnig migrationspolitik.

Senast redigerad 1 år sedan av Roger
Björn Smitterberg
Redaktör
21 November, 2022 10:27
Svarar  Roger

Vad har jag försökt dölja?

Roger
Gäst
Roger
21 November, 2022 10:38

Jag menade inte dig, jag menade Svensk media generellt.
Ursäkta om jag uttryckte mig oklart (antalet tillåtna tecken räckte inte).

Nisse
Gäst
Nisse
20 November, 2022 11:12
Svarar  Steinlager

Hur tänker du nu? Målet måste ju vara att bli av med 100% av våldet alldeles oavsett bakgrund? Eller tänker du att kvinnor som har invandrar-bakrund inte ska räknas? Snurrigt värre…

L.R
Gäst
L.R
21 November, 2022 12:10
Svarar  Steinlager

Och hur många var MÄN?

Roger
Gäst
Roger
21 November, 2022 08:24
Svarar  L.R

Vad tror du……?

L.R
Gäst
L.R
21 November, 2022 11:18
Svarar  Roger

För mig som många andra så är det väldigt självklart att alla var män. Just därför undrar jag varför lägger fokus på härkomst. Brottet är fortfarande densamma oavsett ursprung, det innebär INTE att jag förskönar eller blundar för statistik. Tycker bara det är viktigt att hålla fokus på rätt saker här och det är MÄNS VÅLD MOT KVINNOR. Det andra är en senare diskussion. Steg ett är alla alla män som beter sig illa slutar med det! Och till er som ser på när någon gör något som har med våldspyramiden att göra. Ta ansvar och säg ifrån.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
21 November, 2022 05:50

Bra initiativ som säkert alla håller med om. Men kan man inte göra skillnad på humor och våld, så är det nog inte humorn som är problemet. Sedan är det självklart skillnad på humor och direkt nedsättande kränkningar.

Leif Johansson
Gäst
Leif Johansson
25 November, 2022 08:10

I detta är det också viktigt med ett väl fungerande sjukhus speciellt med akuten och IVA intakta.

RGR
Gäst
RGR
25 November, 2022 02:31

Hela diskussionen här under känns helt otroligt typiskt lidköpingsk. Man vet inte om man ska skratta eller gråta.