Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Tålmodiga väntan)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 juli 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Tålmodiga väntan

Publicerad Friday, 25 November 2022, 12:25 av Björn Smitterberg

I Mariestad byggs det ena nya sjönära bostadsområdet efter det andra.
I Lidköping används stränderna till upplag av jordmassor.

Ja, det ska erkännas, det pågår ett arbete att utveckla strandområdet vid Framnäs. Men bostadsprojektet Hamnstaden har nu blivit mer än tio år gammalt utan att spaden satts i jorden. I stället har projektet blivit ett lock, ett sätt att tillåta sig använda stränderna för att skapa verksamhetsmark. Stränder används här  för att lagra jord som lika gärna kunnat ligga kvar på Kartåsen så länge det behövts innan utfyllnaden i Vänern får tillstånd.
Lidköping producerar villaområden och river upp åkrar och ängar, skogar och dungar. Och lägger upp förfärliga jordhögar på stränderna i väntan på att få tippa dem i Vänern.
Lidköping vid jordhögen eller Lidköping vid Vänern?
Verksamhetsmarkerna växer i rasande fart och skogar ödeläggs. Men bostadsområdena får vänta. Tålmodig får man vara.

På onsdagen ledde Jonas Sundström, socialdemokraten, för sista gången – av allt att döma – ett kommunstyrelsemöte. Alla ledamöterna gick och åt lunch och vid pressträffen fick Jonas Sundström beröm för sitt ordförandeskap av Liberalernas Pär Johnson. Den som övertar klubban är Ulrika Gartman Blom som tackade Jonas Sundström för att han på ett bra sätt låtit sin efterträdare ta över allt mer.
– Jag för min del hoppas att efterträdarna tar hand om det stora Gullspångskapitalet på ett bra sätt så det räcker länge för Lidköpings medborgare, sa Jonas Sundström.
Tack Jonas, du har alltid varit hjälpsam gentemot pressen.

Därmed sattes en tre decennier lång socialdemokratisk era i Lidköping punkt. Nu är det opposition som väntar. Men Jonas Sundström drar sig tillbaka, det är Gustav Edvinsson som ska leda socialdemokraternas opposition.

Rapport från fikarummet
En spännande diskussion uppstod vid fikabordet under torsdagsförmiddagen. Det som diskuterades var skatten – vart pengarna går, och vad var och en tyckte man kunde spara på. Något generellt svar blev det inte.
Men intressanta frågor.
– Hur , sade en, kommunen ha ökat anställningar med 25-30 % på 25 år? Nu är det över 4.000,  för 25 år sedan runt 3.000.
Redaktören kan inte veifiera siffrorna. Men helt klart är det i dag många, många fler som är anställda av stat, region och kommuner. Samtidigt är det verksamheter som ropar efter fler att anställa – medan näringslivet som ska skaffa pengarna kanske får stå tillbaka. Har det gått inflation i anställningar?
alla var överens om att omsorg och vård inte ska stå tillbaka.
Har antalet barn ökat så att skolorna måste ha fler – ja, kanske. Förskolorna blir allt fler och reformer i dessa kräver mer personal. Hur är det med skolornas klass-storlekar? I år och de första månaderna 2023 satsas 20 miljoner på fotbollsplaner i Lidköping?
Kan inte stadsplanering köpas från arkitektbyråer? Behöver verkligen alla föreningar ha bidrag?
Många frågor blev det. Verkligen många, och intressant.
Redaktören brukar försvara kommunpolitiker – oavsett partifärg. Men här var det inte lätt i alla frågor. Har politikerna kontroll på den lokala ekonomiska tillväxten så inkomsterna verkligen räcker? Eller borde dessa vara iskalla och börja skära hårt i budgeten? På vad?

En riktigt god Första Advent väntar. Redaktören ska försöka få tid att läsa årets Lidköpings-Bygden som nu utkommit, spännande.

/God helg

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ronney Hedvall
Gäst
Ronney Hedvall
26 November, 2022 10:37

Klassisk sossepolitik: Du ska f-en inte ha sjöutsikt, för det har inte jag!