Gå direkt till Nyheten (Fruktsamheten sjunker – färre barn än på 18 år i Lidköping)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 November 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Fruktsamheten sjunker – färre barn än på 18 år i Lidköping

Publicerad Thursday, 01 December 2022, 11:14 av - Inskickat material

Kvinnor föder allt färre barn, visar statistik från SCB. I Lidköping är antalet nyfödda barn så här långt i år det lägsta sedan 2004.
Arkivbild .

Mellan januari och september i år föddes 288 levande barn i Lidköpings kommun, enligt preliminär statistik.

– Inte sedan 2004 har det fötts färre barn i Lidköping under årets nio första månader. Det året föddes det 269 barn under januari till september, säger Rasmus Andersson, befolkningsstatistiker på SCB.

En trend i landet som helhet är att kvinnor föder allt färre barn. Den summerade fruktsamheten minskar.

Summerad fruktsamhet är ett demografiskt mått som visar hur många barn en kvinna väntas föda under sin livstid. Eftersom det utgår från hur många barn som faktiskt föds så kan det ändras från år till år – och ger därför en bra bild av befolkningsutvecklingen.

– I början av 2000-talet steg den summerade fruktsamheten i Sverige. Från 1,5 barn per kvinna år 2000 till 2,0 år 2010. Därefter har det sjunkit och i fjol var det 1,7 barn per kvinna, säger Vitor Miranda, demograf på SCB.

Han fortsätter:

– I Lidköping har den summerade fruktsamheten sjunkit sedan år 2010. Från 2,0 barn per kvinna till 1,7 barn i fjol. Kommunen följer med andra ord utvecklingen i riket.

– Om vi jämför Lidköping med grannkommunerna sticker kommunen med låg fruktsamhet i förhållande till Vara. Den summerade fruktsamheten i Vara är 2,1 medan Lidköpings är 1,7, säger Vitor Miranda.

Fruktsamheten i Sverige har historiskt varierat över tid. Den påverkas bland annat av ekonomiska konjunkturer, utbildningsnivåer, deltagande i arbetsliv och olika samhällsfaktorer som till exempel förändringar i familjepolitiken.

– Men de senaste åren har det varit högkonjunktur i Sverige, och det har inte fattats några politiska beslut som borde ha drivit ned barnafödandet. Trots det har barnafödandet fortsatt minska. Forskningen har inget bra svar på varför, men historiskt sett bör nedgången följas av en uppgång. När den kommer är däremot svårt att förutspå.

/källa SCB

 

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ronney Hedvall
Gäst
Ronney Hedvall
1 December, 2022 11:49

Då ligger man bra till i statistiken med tre barn:-)

Jan Johansson
Gäst
Jan Johansson
1 December, 2022 04:33

Är väl jättebra, finns ingen anledning att bidra till jordens överbefolkning.

Jim_Ljung
Gäst
Jim_Ljung
1 December, 2022 04:44

Hur kan vi hjälpa till med det ?

HGW
Gäst
HGW
1 December, 2022 07:09
Svarar  Jim_Ljung

…mer unga töser som ställer upp som barnfabriker…och får betalt…..ev fäder slipper underhåll..????????