Gå direkt till Nyheten (Nytt militärt vapen prövat på svensk stridsvagn)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nytt militärt vapen prövat på svensk stridsvagn

Publicerad Tuesday, 20 December 2022, 12:37 av Redaktionen

Lidköpingsnytt har fått en artikel om ett nytt vapen mot pansarfordon.
Men redaktören måste varna – det är en artikel fylld av förkortningar som för den oinvigde kan te sig svåra att förstå. Men många läsare har säkert koppling till pansartrupperna och förstår säkert.

CV90 är en lätt stridsvagn som kan bära olika slags vapen – bl a kanon och robotar. Den har förutom sin besättning även med sig en grupp soldater som sitter som passagerare och tar sig in och ut genom bakdörrar. CV90 har sålts till flera länder förutom den svenska försvarsmakten. Den kallas här för Stridsfordon 90. 

Så här lyder pressmeddelandet:

MBDA:s Akeron MP-robot (tidigare MMP) har avfyrats från stridsfordonet CV90 från BAE Systems Hägglunds. Testskjutningen genomfördes på en provplats i norra Sverige. Vid testet närvarade även representanter från Försvarsmakten.

Akeron är en unik familj av femte generationens taktiska pansarvärnsrobotar. Robotarna är utrustade med den senaste tekniken av högupplösta multispektrala sökare och verkansdelar med flera olika användningsområden (både mot hårda och mjuka mål). Robotarna är även fullt uppkopplade mot stridsledningen och har flera inställningar för målsökande algoritmer baserade på AI-teknik. CV90, som avfyrade Akeron MP-robotarna, är ett mycket kapabelt stridsfordon av senaste generationen och utrustat med avancerade system som i sin tur kan kopplas upp mot övergripande ledningssystem.

Kombinationen av Akeron MP/LYNKEUS och CV90 ger en unik förmåga att agera i komplexa miljöer (t.ex.i tätbevuxen skog, i städer etc). Vapensystemet ger skytten valmöjligheten att antingen låta Akeron-roboten låsa på målet med LOBL-läge [Lock On Before Launch], eller låta den låsa på målet efter avfyring – benämnt LOAL [Lock On After Launch]. Detta möjliggörs tack vare information som besättningen i stridsfordonet förses med. Akeron MP:s förmåga att agera mot stridsvagnar och andra måltyper på ett avstånd av ca 4 km, och då i tilllägg med ytterligare möjlighet till stridsunderstöd genom CV90-stridssystemet och dess integrerade LYNKEUS mikro-UAV, är i sig en unik lösning.

Förhållandena för testet var särskilt utvalda för att visa hur stridsfordonet CV90 bidrar till den unika förmågan hos Akeron MP/LYNKEUS och framförallt visa att utrustningen fungerar när den utsätts för svenska vinterförhållanden. Testet fullbordades med ett lyckat robotskott med mållåsning före avfyrande (LOBL) i TV mode.

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Curt Johansson
Gäst
Curt Johansson
20 December, 2022 02:30

Mycket bra!! Detta kommer att innebära en enorm förmågeökning för våra mekaniserade förband. Vi har ju sett i Ukraina hur viktigt det är att kunna bekämpa och slå ut motståndarens stridsvagnar.

SvempaBra
Gäst
SvempaBra
22 December, 2022 12:13

Bra svar Curt.

Calle
Gäst
Calle
20 December, 2022 03:48

Vi tackar Svenska försvaret för gratisinformationen. Med sådan info behöver vi inte avlöna några iranska spioner.
Vladimir Putin
Moskva

Curt Johansson
Gäst
Curt Johansson
21 December, 2022 09:51
Svarar  Calle

Detta är givetvis öppen information och dessutom ingår den i marknadsföringen av Cv90. Vi exporterar den till ett värde av många miljarder vilket är ett fint tillskott till statskassan.

Nisse
Gäst
Nisse
21 December, 2022 06:07
Svarar  Calle

Men Putin – du har ju hela tiden skrutit om hur mycket och avancerade vapen du har, men det går väl lite så där för er just nu?!?

strv103 förare
Gäst
strv103 förare
21 December, 2022 07:29

Ja, det är säkert ett bra tillskott men hur många har vi köpt då, numerären har varit ett stående problem ?
Ryssarnas stridsvagnar verkar vara rullande skrothögar!