Gå direkt till Nyheten (Elbilisten ställs på prov – här är vinterns utmaningar)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 juli 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Elbilisten ställs på prov – här är vinterns utmaningar

Publicerad Wednesday, 21 December 2022, 07:51 av - Inskickat material

Snöyra, blixthalka och mörker är några faktorer att ta hänsyn till under storhelgernas långresor med bil. För de som har elbil tillkommer god planering för att slippa plötsligt stopp. SOS International ger goda råd för att optimera färden när temperaturen ute sjunker.

Det skriver SOS International i en artikel till pressen.

Jul- och nyårshelgerna innebär besök till nära och kära. Ofta med bil. Numera allt fler med elbil. Det kräver extra eftertanke när du ger dig ut i vintertrafiken. Kylan påverkar bilbatteriet och räckvidden. När du kör i temperaturer runt nollan förbrukar elbilen cirka 40 procent mer el än om du kör i 20 gradigt väder. Dessutom används el för att hålla innevärmen när det är kallt ute.

Men det finns en del att göra för att skapa bättre förutsättningar.

– Räckvidden påverkas också av körstil, hastighet, däcktrycket och laddningsvanor, säger Jill Axelsson Jonsson, avdelningschef på SOS International Operations.

Det är med elbilar som med kroppar. Pumpar hjärtat hårt går det åt mer kraft. Allt som får motorn att arbeta extra hårt ökar energiåtgången. Ju snabbare man kör desto mer el förbrukas. Det lönar sig till exempel att ha koll på däckens tryck för att minska motståndet. Likaså drar kraftiga accelerationer och hårda inbromsningar onödigt mycket el.

– Kör därför lugnt och med kontroll. Det är även bäst för säkerheten i oförutsägbart vinterväglag, konstaterar Jill Axelsson Jonsson vidare.

En tungt lastad bil drar dessutom ännu mer, så fundera på om något bagage kan undvaras. Bättre att hyra skidor och pjäxor än att ta med?

Ett annat tips är att värma upp bilen medan den laddar. Då används inte batteriet till det. Det gäller då att planera sin laddning inför körning. Och om möjligt, ladda inomhus. På den fortsatta färden är det bra att veta vart du ska ladda igen. Kolla temperaturen längs hela sträckan och beräkna elåtgång.

– Kör aldrig tomt på batteriet helt. Beräkna att ladda när det är 20 procent kvar, påpekar Jill Axelsson Jonsson.

Tips för vinterresor med elbil 

* Det finns många hemsidor och mobilappar för att hitta laddstationer längs vägarna i Norden och övriga Europa.
* Planera din resrutt noga.
* Välj platser och boende där laddning av elbil är möjligt medan du handlar, äter eller sover.
* Vänta aldrig längre än att du har 20 procent kvar i batteriet innan det är dags att ladda.
* Ha med dig en egen laddsladd.
* En högvoltsdriven elbil behöver bärgas till närmsta laddare om det går tomt. Ett 12-volts batteri kan kan ofta dras igång med vanlig starthjälp.
* Låt alltid en professionell bärgare ta hand om din elbil. Den måste fraktas på flak.
* Kontakta SOS International så snabbt som möjligt om batteriet laddat ur helt eller du behöver annan assistans.