Gå direkt till Nyheten (Hört på stan för sista gången. God Jul!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 juli 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan för sista gången. God Jul!

Publicerad Friday, 23 December 2022, 13:00 av Björn Smitterberg

Nu börjar allt bli färdigt. Julen står för dörren (?).
Granens belysningsslinga har klarats ut.

Det gick inte längre att få tag i lampor till den numer flera tiotals år gamla julgransbelysningen.
Det fick bli en investering i en ny. den är gjord i Kina. Som vanligt.
Som vanligt är det också kineser som packat den. I finns en bruksanvisning med mycket liten, liten textstil i grön färg på röd botten. Och när redaktören väl hittat förstoringsglaset visar sig texten vara på kinesiska.
Nåja, det ska väl inte vara så svårt att begripa sig på en julgransbelysning. Så redaktören tog upp ur kartongen och räknade med att lamporna fanns i en bra turordning.
Icke.
På grundligt kinesiskt vis har allt packats till ett stort trassel. Då upptäckte redaktören också att anslutningssladden mellan väggkontakten och första ljuset är 17 meter.
17 meter! Visserligen är det lite långt till kontakterna ibland, men för redaktören handlar det om 60 centimeter. Nytt trassel.
Inte lyste ljusen heller. Inte förrän redaktören gjorde en ny erfarenhet. Slingan har kontakt som måste knäppas på. Slut med att skruva ur en lampa när man släcker alltså.
Nu är granen lysande.

För övrigt funderar redaktören på hur länge det finns julskinkor i butikernas kyldiskar. I dag kanske åtgången är stor, annars har det funnits drivor av grisrumpor förberedda på olika sätt. Kokta, marinerade, saltade och allt vad det kan vara. Några grannar har slutat köpa skinka, de köper en rejäl bit kassler i stället.

Nu kan man ju tänka sig att hela den veganska rörelsen är i gungning. Det man har i stället för kött verkar inte ha samma inverkan på människan som riktigt kött. Vi får väl se vad vetenskapen kommer fram till. Det värsta miljörörelsen kan tänka sig är väl att kossorna slutar att fisa. Det tycks ju finnas en del lösningar för det.
Redaktören har för övrigt prövat burgare gjord på cypriotisk ost. Det händer inte igen.

Redaktören undrar vad Lidköpings alla kommunalråd ska göra.
Den enda som tycks ha en tydlig uppgift är Gustav Edvinsson, oppositionsrådet. Men det är två kommunalråd i majoritet – i praktiken tre. Vad ska dom göra? Som sektorsansvariga för en rad nämnder de inte är invalda i så undrar man.
Frågan är om inte det här med kommunalråden mest är till för att rädda ett samarbete för att få ny majoritet.
Klarläggande om arbetsuppgifterna är av nöden, och det borde kommunfullmäktige avkräva partierna som ju har fullt upp med att vara för Lidköpings bästa. SD, S, C och MP borde kunna samarbeta och rösta igenom ett sådant krav.

Redaktören har även undrat över vad han själv ska göra.
Nu är det bara en dryg vecka kvar – därefter upphör Lidköpingsnytt att vara dagligen uppdaterad. Redaktören ska efter 53 år i yrket gå i pension. 18 år har Lidköpingsnytt funnits.
Under årens lopp har flera olika spekulanter funnits. Alla har de haft fantastiska idéer, få har förstått hur ekonomi hanteras i praktiken, var pengarna kommer ifrån. Få har förstått hur det här med avsaknad av arbetstider fungerar – man får ta ledigt när det går.
Många har velat ta över billigt och med kravet att redaktören ska fortsätta förse dem med nyheter som kan användas i andra medier. Redaktören skulle förstås arbeta gratis.

Ett mått på hur Lidköpings kommun utvecklats är att två av dem som redaktören hoppats på plötsligt och med kort varsel blivit anställda av kommunen för att göra kommunens information! Jag förstår dem, tjänstgöring åtta timmar per vardag inbegripet ett par timmars arbete.

Några har velat “köpa” för att lägga ned. Korkat. Dessa har inte ens fått svar av redaktören.

Joakim Stegelmeyer har varit en klippa att samarbeta med. Han återfinns nu som försäljare av de största Volvo-modellerna. De riktigt stora.
Tack Joakim.
Tore Sahlström har också bidragit till många läsares glädje. När han har grävt i sina bildarkiv eller när han intervjuat personligheter, har det blivit flera trevliga reportage. Inte minst från hans vandringar med äggmackor i ryggsäcken.
Malin Kronvall ska ha tack – jag är fullständigt trygg med hennes sätt att sköta Lidköpingsnytts ekonomi, att allt blir rätt betalt och i rätt tid så att finansministrarna överlevt.
Andreas och Robert på sina företag Ember och Duva har hållit tekniskt liv i Lidköpingsnytt. De hade kunnat göra mer om redaktören tillåtit – men de har förstått att för redaktören har det journalistiska innehållet och annonsörerna varit viktigt – inte tekniska finesser som tar tid och kostar. Våra annonspriser höjdes senast 2018. Det är viktigt.
I 15 år har redaktören varit hyresgäst hos Porslinsstaden. Det har funkat bra. Enkelt och anpassningsbart.
Tack till alla andra som arbetat under taket på Rörstrand – det har varit fina fikastunder.

Tack till poliser, brandmän, tjänstemän och alla andra som stått ut med frågor och kontrollfrågor.

Det är många, många som bidragit på olika sätt. Tack. Inte minst annonsörer. Några har varit med i över tio år.
Genom läsarnas insatser har Lidköpingsnytt haft det utan jämförelse största fotogalleriet. Fler bilder är av yppersta klass.

Och så kära läsare – tack för att ni läser. Lidköpingsnytts sidor läses faktiskt cirka 1,5 miljoner gånger varje månad av cirka 70.000 läsare varje månad. Arkivet innehåller nu 35.000 bilder och över 80.000 notiser och artiklar. Och alla ni 600 som varit prenumeranter av nyhetsbrevet – tack för det. Nu kommer alla adresser att raderas.

Nu är ett snart över. Till och med nyårsafton finns Lidköpingsnytt.
Håll till godo.

 

God Jul

 

36 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ronny Carlsson
Gäst
Ronny Carlsson
23 December, 2022 01:59

Detta var en tråkig men förståelig julklapp. Vi är många som kommer att sakna detta friska och uppiggande nyhetsmedia som varit en följeslagare under alla dina verksamma år.
Tack Björn, med flera, för ert mångåriga arbete, hoppas du får lite mer tid för barn och barnbarn nu när nyheterna och dina efterlängtade fredagskrönikor försvinner.
God Jul och Gott Nytt År önskar jag Er!!

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
23 December, 2022 02:13

Tack för den vitalisering av det demokratiska samtalet LN stått för och bidragit till. Det lär bli saknat. Och stort lycka till framgent!

Christina Söderman
Gäst
Christina Söderman
23 December, 2022 03:07

Kommer att sakna dina snabba nyheter och torra humor!

Peter L
Gäst
Peter L
23 December, 2022 03:37

Redaktören och Lidköpingsnytt kommer verkligen att vara saknade

Önskar allt gott inför framtiden och en RIKTIGT GOD JUL

Göran Bentzen
Gäst
Göran Bentzen
23 December, 2022 06:48

Attans också !! Vem skall nu uppdatera oss om hockeyn i Licshöpping ;) Ha nu en riktigt fin Jul å Nyttår å tack för att jag änna här bortifrån Trollhättan så lätt kunnat följa dej !!

Kalle
Gäst
Kalle
23 December, 2022 07:05

En får tacke för den tid som varit och önska lycka till med allt latemannsgöra i framtia. Men vart man skall dundra på med sina luftskott i framtiden vete rackarn. Så mao får du ha det så gött
Med hjärtlig hälsning K

Evy
Gäst
Evy
23 December, 2022 08:01

Tack för alla nyheter som kommit oss till del under åren som gått. Kommer bli som ett vakuum nu när jag inte kan logga in på Lidköpingsnytt det första jag gör varje morgon. Hur ska jag nu få veta om det hänt nåt längs 187an …
Önskar dig en skön pensionstid, och må den bli lång :D

Lasse Silow
Gäst
Lasse Silow
23 December, 2022 08:56

Jag längtar alltid efter nästa nummer. Nu får jag längta förgäves. Hoppas att du blir nöjd med beslutet att pensionera dig! GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

Gustav Edvinsson (s)
Gäst
Gustav Edvinsson (s)
23 December, 2022 09:19

Ett stort tack till dig Björn för fina samtal genom åren! Det är viktigt med personer som dig som står upp för demokratin och fria mediers varande! Kommer sakna dig och din humor. Vi ses kanske framöver ändå.

God jul och ett gött nytt år!

jerker Persson
Gäst
jerker Persson
23 December, 2022 09:38

Tack för allt.
Och hoppas att pensionen blir skön.

God Jul och Gott Nytt År!

Agne Gustafsson.
Gäst
Agne Gustafsson.
23 December, 2022 11:43

Tack Björn!

Mats Joräng
Gäst
Mats Joräng
24 December, 2022 12:22

Tack Björn för allt du förmedlat under åren.
Riktigt God Jul & Gott Nytt År.

Gunilla
Gäst
Gunilla
24 December, 2022 07:47

Vad jag kommer att sakna LN. Det första jag gör på morgonen är att läsa LN, det kommer att bli konstigt att inte kunna göra det längre. Tack för att LN har funnits. Önskar dig ett härligt pensionärsliv. God Jul och Gott Nytt År.

Jim_Ljung
Gäst
Jim_Ljung
25 December, 2022 12:59

Kommer sakna alla uppdateringar om Vänerns yta o allt annat kul..
De kommer att bli lite Tommy faktiskt. Ja ..

Börje Linder
Gäst
Börje Linder
25 December, 2022 10:25

Tack Björn för all den information jag, via ditt utmärkta informationsorgan, har fått om den forna hembygden ! Många intressanta artiklar har jag kunnat läsa men oxå en hel del lustiga ! Nu kommer jag framöver känna mig en bit längre bort från min vagga. Hoppas att du får en skön pensionärstillvaro !

Ronney Hedvall
Gäst
Ronney Hedvall
25 December, 2022 12:50

Tack för att jag har fått tjôta med dig under alla år!

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
25 December, 2022 02:48

Ett oändligt mediavakuum kommer att uppstå och du och din journalistiska gärning kommer att saknas väldigt mycket.
Med de orden sagda, vill jag önska Redaktörn en god fortsättning och en pension i Redaktörns smak.

Nu får vi hålla tummarna för att någon driftig kan ta upp stafettpinnen i sinom tid.

Nisse
Gäst
Nisse
26 December, 2022 06:22

Lidköping blir nu lite tråkigare, och lite tystare… Tack för ert arbete med Lidköpingsnytt under åren som gått!

Göran Mörby
Gäst
Göran Mörby
28 December, 2022 12:38

God fortsättning och gott nytt år,,allt roligt har ett slut ..nu slutar denna nättidningen,tråkigt har varit intressant följa dig och alla inlägg. Nu får vi inte veta vattenståndet mera,ankommande fartyg,men ska nog lösa sig iaf. Du har även haft bra rapporter om Kinnekullebanan,nya styret i Lidköping har inte sagt vad de har för tankar om den. Tack för en trevlig tid..Håll tillgodo med sista fartyget före jul Leckö.

pelle pilsner
Gäst
pelle pilsner
31 December, 2022 12:37

Tackar redaktören för tiden som varit och önskar en underbar ledighet.
Lidköpingsnytt har banne mig varit det bästa sedan staden fick sina stadsprivilegier 1446!
Samtidigt kan man inte låta bli att känna en stor sorg då detta är en epok som går i graven :(
Det första man läst på morgonen har varit ldkpgnytt, efter detta finns inget liknande kvar.
Mediavacuum är rätt ord :( Får väl bli P4 och GT :/ Tackar och önskar gott nytt år med gråten i halsen ;(