Gå direkt till Nyheten (Grundlagen ändras – för att stoppa terrornätverk)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Grundlagen ändras – för att stoppa terrornätverk

Publicerad Friday, 30 December 2022, 09:56 av Redaktionen

Den 1 januari 2023 träder en grundlagsändring i kraft som gör det möjligt att begränsa föreningsfriheten för grupper som ägnar sig åt terrorism. Det innebär att Sverige kommer att kunna bekämpa terrorism på fler och nya sätt.
Sverige, enskilt och tillsammans med andra stater, arbetar intensivt för att möta hotet från terrorismen. Den utgör en svår påfrestning för drabbade samhällen och hotar såväl internationell fred och säkerhet som nationell säkerhet. Terrorism innefattar brottslighet av mycket allvarlig och systemhotande natur och är ett av de allvarligaste hoten mot demokratin, det fria utövandet av mänskliga rättigheter och den ekonomiska och sociala utvecklingen.

Den ändring i regeringsformen som nu träder i kraft ger Sverige stärkta möjligheter att kunna ingripa mot terrorism. Grundlagsändringen innebär utökade möjligheter att genom lag begränsa föreningsfriheten när det gäller sammanslutningar som ägnar sig åt eller understöder terrorism. Ändringen gör det möjligt för lagstiftaren att exempelvis införa en bredare kriminalisering av deltagande i en terroristorganisation eller ett förbud mot terroristorganisationer.

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
30 December, 2022 10:28

Är det Turkiets definition av terrorism som ska vara gällande eller Sveriges? Är “terrorism” ens definierat i lagen?

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
30 December, 2022 10:32

Är Al Qaida terrorister bara när de är emot USA, men inte terrorister när de är emot Assad i Syrien och finansieras av USA eller USA-allierade?

Kenneth Klasson
Gäst
Kenneth Klasson
30 December, 2022 02:28

Man är bara terrorist tills man segrat !