Gå direkt till Nyheten (Familjebråk på Jordgubbens dag slutade i domstol)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Familjebråk på Jordgubbens dag slutade i domstol

Publicerad Friday, 03 November 2023, 15:11 av Samuel Lundell


En man blev under gårdagen dömd för en misshandel som inträffat under Jordgubbens dag i Vara.

Mannen besökte hans pappa i Vara under Jordgubbens dag. Flera personer har varit inblandade i larmen till 112. Nedan redogör vi för de olika personernas perspektiv och berättelser kring den aktuella kvällen. Slutligen redogör vi för tingsrättens bedömning.

Sonen:
Sonen menar att han den aktuella dagen druckit alkohol och tagit lite annat. När de kom tillbaka till pappans lägenhet kunde han inte hitta hans väska med mediciner. Han upplevde att hans pappa inte brydde sig om det och blev arg på honom.

I ilskan så örfilade han sin pappa två gånger i pappans kök. Efter örfilarna menar han att pappan gått och lagt sig i vardagsrummet. Väl där berättar sonen att han slog sin pappa igen i bakhuvudet. Pappan ramlade då enligt sonen ner på golvet och då hällde han en flaska sprit över honom. Sonen ringde även 112 för att få mediciner, men menar att han inte berättat om bråket då han bara trodde hans pappa sov.

Pappan:
Pappan berättar för domstolen att han också druckit den aktuella dagen. Han menar vidare att bråket började då hans son anklagat honom för att ha varit en frånvarande förälder. Därefter ska sonen ska ställt sig upp och börjat slå honom. När han föll ner på golvet menar pappan att sonen sparkat honom i både huvudet och bröstet. Den senare sparken ska också ha orsakat att han bröt revbenen.

Grannen:
Grannen berättar att hon passerade förbi bostaden den aktuella kvällen. Hon märkte då att sonen var väldigt upprörd. När sonen sa att han skulle skada och döda hans pappa så ringde grannen 112.

Polismannen:
Polismannen anländer med hans kollega till bostaden på grund av sonens samtal till 112 om hans behov av medicin. När polismannen står och pratar med sonen går hans kollega in i bostaden och hittar pappan svårt misshandlad. Sonen ska då ha berättat för polismannen att han ”slagit ner gubben”.

Tingsrättens bedömning:

Tingsrätten bedömer pappans historia som trovärdig. Sannolikheten att den stämmer stärks också av den medicinska utredningen menar tingsrätten. Av den medicinska utredningen framgår det att pappan vid ankomst till sjukhuset hade smärta, revbensfraktur, hjärnblödning, blodvite och blåmärken. Pappan blev också opererad för hjärnblödningen.

På grund av deras bedömning ovan så dömdes sonen under gårdagen för misshandel. Vid bestämmande av straffet tog man hänsyn till historik i belastningsregistret och sonen fanns med i 13 avsnitt. Domen blev 6 månaders fängelse.