Gå direkt till Nyheten (Willys, X:-tra eller Lidl, vem är billigast?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Willys, X:-tra eller Lidl, vem är billigast?

Publicerad Sunday, 26 November 2023, 20:37 av Samuel Lundell

Vi har tidigare undersökt vilken butik som är billigast av ICA och Coop. Ni läsare efterfrågade dock en jämförelse av lågprisaktörerna. Därför har vi nu även gjort det.

De undersökta butikerna i detta fallet är Willys Lidköping Framnäs, X:-tra Lidköping och Lidl Lidköping.

Samtliga ovanstående butiker konkurrerar i lågprissegmentet. Det vill säga de försöker ha lägre priser, men något mindre utbud än exempelvis ICA och Coop.

Om undersökningen och matkassen

I undersökningen har vi tittat på hyllpriser för att se vem som är billigast. Vi har därför i grunden inte tagit hänsyn till effekten som medlemskap eller kundprogram ger.

Den undersökta matkassen bestod av totalt 9 olika varor. Grunden var att försöka undersöka samma varor som när vi tittade på ICA och Coops priser. Det var dessvärre svårt då de specifika produkterna inte alltid fanns. I förra undersökningen tittade vi exempelvis på mjölk. Denna gången behövde samtliga butikers egna märken för mjölk jämföras. Målet var dock hela tiden att jämföra varor som är så lika varandra som möjligt.

För de fallen produkten inte har haft bestämd vikt per förpackning har kilo- och literpris använts.

Vem av Willys, X:-tra och Lidl är billigast?

Men vem av Willys, X:-tra och Lidl var billigast sett till hyllpris? Svaret är Willys. Vår matkasse kostade 446,40 kr hos Willys. Samma matkasse kostade 477,05 kr hos X:-tra och 461,40 kr hos Lidl.

För en vanlig konsument kan matkostnaden per år alltså skilja sig flera tusenlappar beroende på vart man handlar.

Willys X:-tra Lidl

Men är det så enkelt?

Men är det så enkelt då? Nja dessvärre inte riktigt. Som vi skrev i förra artikeln använder båda Coop och ICA omfattande program för återkommande kunder. Medlemsprogrammet respektive Stammisprogrammet. Lidl och Willys har också båda sina plusprogram. Dessa program ger dock inte samma förmåner som Coop och ICA:s program. Förvisso får man erbjudanden och lägre priser, men inga värdecheckar baserat på hur mycket man handlat. Om man antar att alla program ger lika bra erbjudanden över tid och bara tar hänsyn till värdecheckar som programmen genererar så ändras bilden en del.

Förvisso är fortsatt Willys den billigaste aktören. Men skillnaden mellan ICA och Lidl krymper en hel del. Coop fortsätter att vara klart dyrast, men deras lågpriskoncept X:-tra blir billigare än Lidl.

Kan man verkligen förenkla så mycket? Nja dessvärre inte riktigt. Butikernas program för återkommande kunder är svåra att jämföra. Dock är det värt att tänka på när man ska välja vilken butik man vill handla i.

Willys X:-tra Lidl

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tommy Jansson
Gäst
Tommy Jansson
27 November, 2023 03:27

Här borde Hemköp och Tempo mm. också jämföras.Jag upplever att Hemköp höjt priserna betydligt mer av de jämförda.

Von.granholm
Gäst
Von.granholm
27 November, 2023 05:36

Willys.högkvalitet.prismässigt

Ann Larsson
Gäst
Ann Larsson
29 November, 2023 01:35

Tycker de lurar sina kunder alla nu för de drar in på ingredienser och vikten men höjer ändå priserna !!!

Miguel Canessa
Gäst
Miguel Canessa
3 December, 2023 09:17

Ingen verksamhet är billig.