Gå direkt till Nyheten (Lisa Bertilsson fortsätter att strida för vården)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lisa Bertilsson fortsätter att strida för vården

Publicerad Thursday, 07 December 2023, 12:46 av Samuel Lundell

Trots stängningen av akuten i Lidköping så fortsätter Lisa Bertilsson kampen mot centraliserad sjukvård.

Lisa Bertilsson arbetade tidigare på akuten i Lidköping som akutsjuksköterska.

Hon är ett bekant ansikte för många som följt kampen för akuten i Lidköping. En kamp som för henne inte heller varit helt enkel. I september intervjuade NLT Bertilsson som då berättade om att sjukhusledningen försökt tysta deras kritik. Hon var dock en av många som inte lyssnade.

– Jag har inget att förlora. Ge mig sparken då, sa hon då.

Kampen fortsätter för Lisa Bertilsson

Idag arbetar hon istället på ambulansen i Mellerud och hennes kamp för vården fortsätter. Idag är hon en av de mest drivande inom föreningen SchysstVård där hon också är vice ordförande. Föreningen samlar in namn för att få till en folkomröstning om sjukvården. De är emot centralisering och det hela startade med nedläggningen av just akutmottagningen i Lidköping. Däremot begränsar de sig inte till Lidköping. Istället vill de se ett allmänt stopp för besparingar inom och centraliseringen av vården i regionen.

-Det här inte okej. Och då menar jag framför allt centraliseringen. Vi vill skicka en signal till politikerna, säger Bertilsson.

Lisa menar att regionen absolut kan centralisera högspecialiserad vård, men inte den nära akutsjukvården. Hon menar att den behöver man ha närhet till.

Kritisk mot Anna-Karin Skatt

I vår intervju riktar också Lisa Bertilsson skarp kritik mot SkaS ordförande Anna-Karin Skatt. Hon anser att Skatt har ett för smalt perspektiv angående nedläggningen av akuten. Bertilsson menar nämligen att hela Skaraborg drabbas.

-Redan nu är det illa och det påverkar hela Skaraborg, säger hon.

Namninsamlingen

Nyligen var SchysstVård i Framnäs i Lidköping för att samla in namnunderskrifter till deras namninsamling. Ännu vet de inte hur många namn de har samlat in då den första sammanräkningen sker i slutet på januari. Däremot är mycket volontärer igång och arbetar runt om i hela Skaraborg. Bertilsson menar däremot att de behöver mer hjälp. Då syftar hon framför allt på volontärer utanför Skaraborg eftersom folkomröstningen berör hela regionen.

Om de når målet på 140 000 namnunderskrifter eller inte är fortfarande osäkert. Men namninsamlingen fortsätter till 1 maj och sen går namnen vidare till valmyndigheten för slutlig räkning.

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
7 December, 2023 02:23

Hela centraliseringsivern beror på en fakeutredning av Måns Rose´n vilken lurade hela riksdagen att ta ett felaktigt beslut. Gör om och gör rätt och lägg ner regionerna. En läkare som chef på varje enskilt sjukhus som finansieras av sitt eget upptagningsområde.

Tage
Gäst
8 December, 2023 07:26

Självklart skall regionerna läggas , personalen kan enkelt omplaceras de kan både läsa och skriva! Sedan måste vi rösta för att Emma Larsson och Lisa Bertilsson blir årets skaraborgare som sker via Radio Skaraborg!

Lidköpingsbo
Gäst
Lidköpingsbo
7 December, 2023 04:31

Lisa är bara bäst!! <3 Du kämpar så otroligt för oss alla och vi kan inte tacka dig och alla andra som kämpar för oss nog. Tillsammans är vi starka!! <3

Gunnel Larsson
Gäst
Gunnel Larsson
7 December, 2023 06:47

Emma Larsson och Lisa Bertilsson är nominerade till årets Skaraborgare, för deras outtröttliga arbete och stora engagemang etc

abpot
Gäst
abpot
7 December, 2023 11:31

Akutsjukhuset i Lidköping

Du var en plats för liv och hopp
Där människor fick vård och stöd
Du tog emot de som var sjuka och skadade
Och gav dem hjälp med ditt kunnande och mod

Du hade många olika avdelningar och mottagningar
Där läkare, sjuksköterskor och annan personal arbetade
Du utförde operationer, undersökningar och behandlingar
Och bidrog till forskning, utbildning och utveckling

Du var en del av Skaraborgs Sjukhus²
Och en viktig resurs för Lidköpings kommun
Du var en del av vår gemens

abpot
Gäst
abpot
7 December, 2023 11:34

gemensamma välfärd Och en källa till stolthet och glädje
Men du fick inte vara kvar Du blev nerlagd och stängd Du blev ett offer för besparingar och prioriteringar Och ett minne av en tid som var
Vi saknar dig, akutsjukhuset i Lidköping Vi är tacksamma för allt du gjorde för oss Vi hoppas att du får vila i frid Och att du aldrig glöms bort