Gå direkt till Nyheten (Så mycket höjs hyrorna hos AB Bostäder)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Så mycket höjs hyrorna hos AB Bostäder

Publicerad Wednesday, 13 December 2023, 10:45 av Redaktionen

AB Bostäder
AB Bostäder i Lidköping och Hyresgästföreningen har enats om hyrorna för de kommande två åren. Totalt berörs 2 624 hushåll.

I början av förhandlingarna ville AB bostäder i Lidköping höja hyrorna med 7,75% i genomsnitt. Hyresgästföreningen, som i förhandlingen representerade 2 624 hushåll, ansåg att kravet var oskäligt högt.

Efter hårda förhandlingar har nu parterna lyckats få till en överenskommelse som sträcker sig över två år. Vid årsskiftet går hyrorna upp med 5,05 procent i genomsnitt och i januari 2025 med ytterligare 4,9 procent i genomsnitt.

Så påverkas du
För hushållen varierar höjningen beroende på lägenhetstyp och bostadsområde. För 2024 får en majoritet av lägenheterna en höjning med 5,25 procent. Lägenheter där värmen inte ingår i hyran och nyare lägenheter med så kallad presumtionshyra får lägre höjningar. 2025 års hyreshöjning om 4,9 procent ska parterna fördela i förhandling under hösten 2024. Bolaget har begärt att den höjningen ska fördelas med plus/minus två procent beroende på lägenhetstyp och bostadsområde.

Hyresgästföreningen har sänkt den totala genomsnitts hyran med 264 kr. Alltså från en genomsnittlig höjning på 587 kronor till 323 kronor för 2024.

Därför höjs hyran
Ludvig Möller, som representerar Hyresgästföreningen i förhandlingen mot bolaget, tycker att det varit tufft att nå en överenskommelse eftersom både hyresgästernas levnadsomkostnader och bostadsbolagets kostnader för att äga och förvalta sina fastigheter ökar samtidigt. Specifikt för Lidköping är att de kommunala avgifterna för fjärrvärme, vatten och avfall kommer att kraftigt öka under nästa år.

Foto från Hyresgästföreningen.