Gå direkt till Nyheten (Så mycket tar arbetslösheten av din pension)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Så mycket tar arbetslösheten av din pension

Publicerad Friday, 29 December 2023, 14:25 av Rasmus Ahlblom

I en aktuell analys från Länsförsäkringar belyser pensionsekonomen Trifa Chireh hur arbetslöshet bland äldre påverkar framtida pensioner.

I Sveriges nuvarande lågkonjunktur med bland annat stigande arbetslöshet och företagsnedskärningar är äldre arbetstagare särskilt utsatta för risker. Det kan vara långtidsarbetslöshet och förtidspensionering. Det kan minska pensionen betydligt.

Chireh ger ett exempel på en 60-årig privatanställd tjänsteman med en månadslön på 40 000 kronor. Om 60-åringen skulle förlora jobbet och förbli arbetslös skulle det bli cirka 21 600 kronor i månadspension jämfört med 24 200 kronor om personen fortsatte arbeta. Det innebär en skillnad på 2 600 kronor i månaden.

Chireh understryker att arbetslöshet i karriärens slutskede är särskilt kostsamt för de med premiebestämd pension, eftersom pensionen i Sverige baseras på livstidsinkomsten. Diskrimineringsombudsmannens rapport bekräftar även att äldre har svårigheter att hitta nytt arbete och ofta väljs bort i rekryteringsprocesser.

För att hantera arbetslöshetens effekter på pensionen, rekommenderar Chireh att gå med i A-kassa, teckna inkomstförsäkring, söka omställningsstöd, kolla upp bostadsbidrag, omförhandla lån, överväga deltidsarbete, samt ta ut delar av den allmänna pensionen tidigt om nödvändigt.