Gå direkt till Nyheten (Spara på elen – mycket högre elpriser idag)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Spara på elen – mycket högre elpriser idag

Publicerad Friday, 05 January 2024, 06:30 av Rasmus Ahlblom

Elpriserna idag förväntas var rejält mycket högre än tidigare i veckan och förra veckan. Det ska ligga på cirka 750 öre/kWh vid ett visst klockslag under dagen.

Enligt Tibber ska det genomsnittliga priset för idag vara 284 öre/kWh. Det är betydligt högre än gårdagen, mer än det dubbla. Priset ska vara på relativt låga nivåer under natten men vända till det sämre på dagen.

Mellan klockan 08:00-09:00 ska priset ungefär ligga på 430 öre/kWh. Mellan klockan 17:00-18:00 ska det öka till cirka 750 öre/kWh.

Vad beror elpriserna på?

Trots friska vindar som driver på vindkraften så är elpriserna höga. Enligt analytiker ska det bero på bland annat det kalla vädret och stopp på en kärnkraftsreaktor, skriver Aftonbladet. Dem mycket kalla temperaturerna i norr och i hela landet ökar efterfrågan på el. Det driver definitivt på och bidrar till de höga elpriserna idag.

Kärnkraftsreaktorerna vid Forsmark har under veckan gått på halvfart. Det ska bero på en felaktig generator. Produktionen skulle ha återgått till normala nivåer vid natten till torsdag, så blev dock inte fallet. Den nya prognosen är att reaktorn ska fortsätta gå på halvfart tills 24 januari enligt Aftonbladet.

Prisinformationen från Tibber är inklusive moms, skatter och avgifter för elområde 3.

Bilden avser Forsmarks kärnkraftverk, reaktor 2.