Gå direkt till Nyheten (Sjukvården ansöker om undantag – gäller ambulanshelikoptern)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sjukvården ansöker om undantag – gäller ambulanshelikoptern

Publicerad Tuesday, 09 January 2024, 11:50 av Redaktionen

Nya regler från EU ställer till det för ambulanshelikoptern rapporterar P4 Skaraborg.

Den 1:a oktober 2023 kom nya regler från EU som innebar att medarbetare för kommuner och regioner ska ha minst 11 timmars sammahängande dygnsvila. Detta innebär en risk för ambulanshelikoptern rapporterar P4 Skaraborg. Detta då den specialkompetens som krävs för att ambulanshelikopter ska kunna vara tillgänglig dygnet runt, året runt.

Björn Järbur som är Sjukhusdirektör för NU-sjukvården berättar för P4 Väst att ”vi behöver kunna utnyttja medarbetarna på ett sådant sätt så att de kan jobba 24 timmars pass, inklusive jour. ”

Därför har nu Västra Götalandsregionen ansökt om dispens för personalen till ambulanshelikoptern. Björn Järbur bedömer att dispensen kommer att gå igenom, berättar han för P4 Väst. Detta då de är återhållsamma och endast ansöker för en verksamhet. Samt att det stämmer överens med EU:s lagstiftning där man kan få undantag för hälsa och sjukvård i särskilda fall.