Gå direkt till Nyheten (Bostadsåret 2023 – såldes betydligt färre bostäder)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bostadsåret 2023 – såldes betydligt färre bostäder

Publicerad Friday, 12 January 2024, 10:18 av Rasmus Ahlblom

Enligt Svensk Mäklarstatistik minskade priserna på bostadsrätter och villor i Sverige med 1 procent under december 2023.

Årets totala prisutveckling visade en ökning med 1 procent för bostadsrätter och en minskning med 1 procent för villor. I storstadsområdena var nedgången i priserna för bostadsrätter och villor enhetlig, med -1 procent i december.

Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, rapporterar att prisutvecklingen på årsbasis varierar kraftigt mellan länen, från +16 procent i Värmland till -30 procent i Jämtland för bostadsrätter.

Under 2023 såldes betydligt färre bostäder jämfört med tidigare år, med -14 procent färre sålda bostadsrätter och -7 procent färre sålda villor. Denna nedgång har lett till att priserna på bostäder i riket nu är tillbaka till 2020 års nivåer, enligt Flink.

Oskar Öholm, VD för Mäklarsamfundet, kommenterar att bostadsmarknaden har upplevt två år av minskat antal affärer. Han ser dock vissa faktorer som kan indikera en potentiell vändning.