Gå direkt till Nyheten (Endast en fick bidrag för återvandring under 2023 – 70 ansökte)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Endast en fick bidrag för återvandring under 2023 – 70 ansökte

Publicerad Monday, 15 January 2024, 16:05 av Redaktionen

Enligt uppgifter som SVT Nyheter tagit fram så har endast en person fått beviljat återvandringsbidrag under 2023.

Detta trots Tidöpartiernas vilja för att öka den frivilliga återvandringen. SD ska även satsat för att få frågan om återvandringen till en av Tidöpartiernas mest prioriterade frågor inom migration rapporterar SVT nyheter.

För de som vill återvandra till sitt hemland så kan man få resan betald samt ett bidrag på upp till 10 000 kr. Då måste personen avsäga sig sitt uppehållstillstånd.

1 av 70 fick återvandringsbidrag

Under 2023 var det 70 personer som ansökte om bidraget men endast en person beviljades. Detta berodde på att de flesta inte levde upp till kriterierna. Det vill säga att man ska vara skuldfri, sakna inkomst och inte kunna betala resan själv samt inneha ett giltigt pass i hemlandet.

Ett annat problem som Migrationsverket har stött på är att de inte alltid får kontakt med vissa som annars kanske hade kunnat återvända. Detta enligt Charlotte Kirotar, enhetschef på Migrationsverket, som har talat med SVT Nyheter.

I oktober tillsatte regeringen en utredning på bland annat högre återvandringsbidrag. Men Henrik Malm Lindberg, biträdande kanslichef på Delegationen för Migrationsstudier, säger till SVT Nyheter att ekonomiska incitament har väldigt liten påverkan på återvandringen.

Foto: Björn Bjarnesjö/Migrationsverket

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Göran
Gäst
Göran
15 January, 2024 07:22

Byt ut folket i migrationsverket!!