Gå direkt till Nyheten (Sverige mot EU-botten i arbetslöshet – krävs akuta åtgärder)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sverige mot EU-botten i arbetslöshet – krävs akuta åtgärder

Publicerad Thursday, 18 January 2024, 13:15 av Rasmus Ahlblom

arbetsförmedlingen

Sverige står inför en betydande ökning av arbetslösheten under 2024, vilket riskerar att öka utanförskapet i samhället. Detta skriver Tidningen Näringslivet.

Enligt Marcus Löwing, analytiker på Arbetsförmedlingen, är situationen alarmerande, med Sverige endast föregått av Spanien och Grekland i arbetslöshet inom EU.

Trots en tidigare stark arbetsmarknad har tecken på en nedgång blivit tydliga under hösten, med varselbesked och anställningsstopp. Ett fenomen som kallas ”labor hoarding” har observerats där företag håller kvar personal trots ekonomiska svårigheter.

Arbetsförmedlingens rapport visar att arbetslösheten kommer att öka genom 2024, med en förväntad minskning först under 2025. Men det råder fortfarande en brist på arbetskraft med efterfrågade kompetenser.

Instegsjobb och etableringsjobb ses som viktiga åtgärder för att integrera arbetslösa i arbetsmarknaden. Patrick Joyce betonar även potentialen i sänkta arbetsgivaravgifter, vilket kan stimulera ekonomin och minska arbetslösheten.

Foto: Peter Kroon