Gå direkt till Nyheten (Vilka ignorerar rödljus? Ofta cyklister och fotgängare)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vilka ignorerar rödljus? Ofta cyklister och fotgängare

Publicerad Wednesday, 24 January 2024, 13:20 av Rasmus Ahlblom

Riksförbundet M Sverige visar i en ny studie med 12 000 medverkande att det är oskyddade trafikanter som väljer att inte stanna vid rött.

En ny undersökning från Riksförbundet M Sverige visar att oskyddade trafikanter ignorerar rödljus mer än andra. Där inkluderas främst cyklister och fotgängare.

Studien, som omfattade över 12 000 trafikanter på nio olika orter, indikerar att 13% av fotgängarna och 9% av cyklisterna inte stannar vid rött ljus. En av de undersökta orterna var Lidköping.

Tony Gunnarsson, trafiksäkerhetsexpert vid Riksförbundet M Sverige, uttrycker oro över resultaten. ”Dessa trafikanter är extra utsatta i trafiken, och det är särskilt riskfyllt på vintern när mörkret och brist på reflexer minskar synligheten,” säger han. Gunnarsson pekar också på den ökande ouppmärksamheten som mobiltelefoner och annan teknik bidrar till.

Resultaten visar även att en mindre andel av bilister och yrkestrafikförare inte följer ljussignalerna. Två procent av personbilarna kördes mot rött ljus. ”Det är avgörande för trafiksäkerheten att alla trafikanter, oavsett färdmedel, respekterar ljussignalerna,” betonar Gunnarsson.

Enligt gällande regler riskerar förare av motordrivna fordon som ignorerar rödljus böter på 3 000 kronor.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jim_Ljung
Gäst
Jim_Ljung
25 January, 2024 03:05

3000kr ä ändå rätt billigt..
Man kan riskera Döden på livstid också…!