Gå direkt till Nyheten (Bemanningen i förskolan är låg – ökar risken för olyckor)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bemanningen i förskolan är låg – ökar risken för olyckor

Publicerad Monday, 29 January 2024, 16:30 av Rasmus Ahlblom

Det är för lite personal och för stora barngrupper på förskolan. Det menar fackförbundet kommunal som menar att det är på rekordlåga nivåer.

En ny rapport från fackförbundet Kommunal avslöjar en oroande situation i svenska förskolor. Bemanningen i förskolan är idag lägre än under 90-talets finanskris. Mer än var fjärde barnskötare menar att den nuvarande bemanningen innebär en risk för barnens säkerhet. Rapporten belyser ökad belastning på personalen på grund av större barngrupper, yngre barn och längre vistelsetider.

Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande, uttrycker stor oro för den nuvarande situationen. ”Förskolans uppdrag har vuxit, men resurserna har inte följt med, vilket lett till låg personaltäthet och ökade barngrupper,” säger hon. Rapporten understryker att nästan en tredjedel av barnskötarna anser att bemanningen sällan eller aldrig är tillräcklig.