Gå direkt till Nyheten (Ökad efterfrågan på begagnade bilar)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ökad efterfrågan på begagnade bilar

Publicerad Wednesday, 31 January 2024, 10:43 av Rasmus Ahlblom

Priserna på begagnade bilar visade tecken på återhämtning i december efter en nedgång under hösten. 2023 slutade med en prisuppgång på 5,3 procent.

Det är framförallt bilar i mellanprisklass som efterfrågas, medan dyrare modeller över en halv miljon fortsätter att minska i värde.

Försäljningen av begagnade bilar i Sverige såg en lätt uppgång under 2023, med en totalökning på 0,4 procent jämfört med året innan. Totalt bytte 1 197 414 bilar ägare. Detta trots en svag start på året, enligt en rapport från bilförmedlaren Kvdbil. Ett särskilt drag för året var den historiskt höga exporten av begagnade bilar som ökade med hela 30 procent till 142 758 bilar.

”Vi noterar en stabil tillväxt på begagnatmarknaden, speciellt under årets sista kvartal. Tuffare ekonomiska tider har gjort att fler vänder sig till andrahandsmarknaden,” förklarar Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

Exporten av begagnade bilar nådde rekordnivåer under 2023, drivet av en svag krona och förbättrad logistik. Detta har lett till att Sverige exporterar en betydande mängd nyare och laddbara bilar.

I takt med att kronan stärks har exporten av begagnade bilar minskat något under det fjärde kvartalet, men det är för tidigt att säga om detta är en bestående trend enligt Kvdbil.