Gå direkt till Nyheten (Olovlig körning lastbil – indiskt körkort)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Olovlig körning lastbil – indiskt körkort

Publicerad Wednesday, 31 January 2024, 15:23 av Rasmus Ahlblom

Efter konsultation från Transportstyrelsen är mannen i tron att sitt indiska körkort är giltigt. Skaraborgs tingsrätt konstaterar motsatsen.

Brottet ska ha skett i oktober 2023 i Lidköpings kommun. Mannen ska ha framfört en lastbil.

Personen hävdade att han hade telefonerat med transportstyrelsen och fått klart för sig att hans körkort var giltigt. Så var dock inte fallet enligt tingsrätten eftersom mer än ett år hade passerat sedan personen blev folkbokförd i Sverige. Personen blev folkbokförd den 17 augusti 2022, och brottet inträffade den 10 oktober 2023, vilket överskrider den tillåtna ettårsperioden.

Mannen hade missförstått reglerna kring hans körkorts giltighet. Tingsrätten anser att det inte finns tillräckliga skäl för att undanta honom från ansvar. Missförstånd om vad som är lagligt kan endast i sällsynta fall godtas som ursäkt för en otillåten gärning. Varje förare har en långtgående skyldighet att säkerställa att körningen är laglig.

Eftersom personen inte hade giltigt körkort för att köra fordonet så blev han dömd för brott. Påföljden blev 30 dagsböter, med en storlek på varje dagsbot till 130 kr, vilket innebär att personen totalt ska betala 3 900 kr i böter. Dessutom ska personen betala en avgift på 1 000 kr till Brottsofferfonden.