Gå direkt till Nyheten (Lokalpolitiker dömd)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lokalpolitiker dömd

Publicerad Wednesday, 21 February 2024, 10:34 av Rasmus Ahlblom

Skaraborgs Nyheter rapporterade tidigare om åtalet när en lokalpolitiker blev anklagad för att ha odlat cannabis. Nu döms mannen.

Mannen anklagades för att ha olovligen framställt och innehaft en betydande mängd cannabispreparat, närmare bestämt 457,2 gram. Det utgör narkotikabrott av normalgraden. Händelsen ska ha ägt rum september 2022 i Skara kommun. Den anklagade erkände delvis till brottet, medgav innehav och framställning av 281,2 gram cannabisharts. Han förnekade brott avseende resterande material som enligt hans utsago bestod av restprodukter från framställningsprocessen och därmed inte skulle klassificeras som narkotika.

Åklagaren yrkade på att narkotikan samt utrustning som använts för dess framställning, inklusive lampor, filter och ett odlingstält, skulle förverkas enligt gällande narkotikastrafflag. Tingsrätten tog del av bevis i form av fotografier, analysresultat och beslagsprotokoll för att bedöma fallet.

Vid bedömningen tog tingsrätten hänsyn till personens personliga förhållanden. Däribland en tidigare diagnos av ADD och högfungerande autism, samt ett pågående missbruksproblem. Det noterades att personen på eget initiativ sökt hjälp och varit i kontakt med öppenvården. Med beaktande av detta samt personens delvisa erkännande, beslutade tingsrätten att straffet skulle utgöras av skyddstillsyn med en särskild föreskrift om att personen skulle fortsätta de rehabiliterande insatser som påbörjats i samarbete med socialtjänsten.

Foto: Pexels