Gå direkt till Nyheten (Skatteökningar med 71% på två år)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Skatteökningar med 71% på två år

Publicerad Wednesday, 21 February 2024, 21:29 av Rasmus Ahlblom

Skatteuttaget har ökat med 71% under de senaste två åren för elektronikskatten/kemikalieskatten meddelar ElektronikBranschen.

Den största ökningen på 49 procentenheter inträffade efter lagändringar den 1 juli 2023. Det motsäger regeringens intentioner att minska skatteuttaget enligt höstbudgeten 2023 menar ElektronikBranschen.

Skatten syftar till att minska förekomsten av vissa kemikalier i elektronikprodukter, den har dock har kritiserats. Den gör lite miljönytta samtidigt som den gör hemelektronik dyrare för konsumenterna, enligt ElektronikBranshcen.

ElektronikBranschen kritiserar den bristfälliga konsekvensutredningen och avsaknaden av dialog med branschen. Organisationen uppmanar regeringen att istället adressera dessa frågor inom EU för att åstadkomma en verklig förändring. En svensk skatt påverkar inte den globala produktutvecklingen av hemelektronik.