Gå direkt till Nyheten (Polisen genomför nationell trafikvecka)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Polisen genomför nationell trafikvecka

Publicerad Tuesday, 12 March 2024, 17:21 av Frans Johansen

polisenUnder vecka 11 genomför polisen en nationell trafikvecka med fokus på tätbebyggda områden.

Hastigheten är avgörande för konsekvenserna vid en trafikolycka och de huvudsakliga målen Nollvisionen är att ingen ska omkomma eller bli allvarligt skadad i trafiken. Det viktigaste området för att polisen ska hjälpa till att nå målen i Nollvisionen, är att kontrollera att förare följer hastigheten. – Att hålla skyltad hastighet är ett enkelt sätt att bidra till att rädda liv. Vid 30 km/h är chansen god att du som förare hinner stanna i tid. Men att som oskyddad trafikant bli påkörd av en bil i 50 km/h motsvarar däremot ett fall från tredje våningen, säger Ursula Edström, trafikstrateg på polisen, i ett pressmeddelande.

Fokus på vägar upp till 70 km/h

Under trafikveckan kommer polisen genomföra kontroller med fokus på vägar med hastighet upp till 70 km/h. – Vi kommer koncentrera vår övervakning till områden där många människor befinner sig. Det kan handla om skolor, bostadsområden, parker eller stadskärnor, säger Ursula Edström. Utanför skolor är det till exempel vanligt med hastighetsbegränsning på 30 km/h. – Det är inte ovanligt att barn börjar gå och cykla själva till skolan i tidig ålder, även innan de är helt trafikmogna. Detta ställer stora krav på bilisters beteende i dessa miljöer, säger Ursula Edström. Ibland kan det skyltas med varning för lekande barn i bostadsområden. Polisen vill dock uppmana trafikanter att en avsaknad av sådan skylt inte betyder att det inte finns barn i området. Därmed bör man hålla skyltad hastighet.