Gå direkt till Nyheten (SPORTSPANING – Bandyfinalerna)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

SPORTSPANING – Bandyfinalerna

Publicerad Wednesday, 13 March 2024, 18:00 av Fredrik Larsson

Västerås kan leda med 3-0 efter en kvart

Mitt tips blir samma som förra året:
Villas damlag vinner finalen.
Villas herrlag förlorar finalen.
Min bild av herrfinalen är att Västerås kan leda den med 3-0 efter en kvart.

Jag har inte varit på bandy i Västerås sedan 1997. Det var på den tiden Villa åkte ur med buller och bång i kvartsfinalen år efter år.

Herrfinalen på lördag är min tionde på plats och Villas tionde. Av Villas finaler är det min tredje på plats.

Detta är också Johan Sixtenssons tionde och sista säsong som tränare. Visst unnar jag honom att få avsluta med klubbens tredje guld på tio finaler. Vad jag tror är en annan sak.

När klockan är runt 17.30 på lördag tror jag tyvärr att Villa har förlorat igen och står på noteringen två guld på tio finaler. Ett underbetyg naturligtvis.

Att Villa har är ett bättre lag än Västerås – så kan det mycket väl vara, men Villa har ibland haft en ovana att vara sämst när det gäller. Då hjälper inga seriesegrar. Efter det historiska första guldet i Uppsala 2019 har det på de därefter följande fyra finalerna blivit ett guld. Det som togs inomhus i Uppsala 2021 under pandemisäsongen.

Den spelades som sagt inomhus. Så den kommande helgens final är faktiskt inte den första under tak även om pandemifinalen inte var öppen för alla och envar utan i stort endast för media som fick frysa i en svinkall hall som jag förstått det.

Damlaget kan man lita på. De kommer förstås att ta sitt fjärde raka guld. Och det är samtliga finaler som de spelat.

Vågar inte ta steget

Ishockeyn har bäst av sju matcher i alla möjliga och omöjliga sammanhang känns det som men bandyn håller envist fast vid en final där allt avgörs. Röster har höjts för att avgöra över en serie matcher men jag tror aldrig att bandyförbundet kommer att ta det steget för bandyfinalen har en så stark klassikerstatus i svensk idrott att de inte vågar ändra på det.

Visst minns jag första guldet starkt, det var en upplevelse när Västerås besegrades 2019 en kväll när mediefolket försågs med värmande filtar att ha över benen.
Men av de blott två finaler jag alltså tidigare sett med Villa så minns jag finalen 2016 bäst. Västerås – återigen Västerås – ledde med 2-0, Villa gick upp till 2-2 med ett jätteskott till kvittering av Johan Esplund och strax efter hade Daniel Andersson ett friläge att kunna göra 3-2 på. Tyvärr missade han och guldet gled Villa ur händerna.

Det kan bli rejält med guldglans för Villa i helgen även om undertecknads tips om herrfinalen slår in. Vetlanda-Villa möts i P17-finalen och i P19-finalen är det Villa-Vetlanda.

Och i dam- och herrfinalen är det alltså dubbelt Villa-Västerås.
Snacka om att tre klubbar dominerar.

Sjätte i rad

Villa som förening fyller 90 år i år och har ju på herrsidan haft en formidabel utveckling på senare år. Inte en missad semifinal och åtta finaler sedan man flyttade in i arenan 2009, varav årets är den sjätte i rad. Det är som det brukar heta nu för tiden starka papper. Återstår att se vad Villa kan formera för lag kommande säsong. Att laget har en hög medelålder är ju knappast en hemlighet och det är alltid frågor kring spelare in och spelare ut.
Lägg förresten till åtta segrar i Svenska Cupen (fem på herrsidan, tre på damsidan) sedan arenan kom till.

Boltics dominans

Om man tittar på de lag som spelat i bandyallsvenskan denna säsong så finner man gamla kända klubbar som Ljusdal, Boltic och Tranås – alla kända från spel i högre sammanhang. Minns Boltics stora dominans. Det senaste SM-guldet tog de 1995, den första final jag såg på plats.

Nu ska det sägas att bandyn inte är ensam om en final. Såväl innebandyn från 2002 och handbollen från 2005 har tagit efter, men handbollen har återgått till bäst av fem.

Spelat bronsmatch

Bandyns allra första SM-final spelades 1907 med IFK Uppsala som mästare. Villas herrar har till och med spelat en bronsmatch. Den företeelsen försvann lika fort som den kom och i den enda som spelats (2015) vann Hammarby.

Damernas första final spelades 1973 med IK Göta (Stockholm) som mästare.

Nu är det bara att invänta fredag klockan 12 och P17-finalen. Villa i fyra av fem finaler!

Hoppas inte pelarna i finalarenan stör.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sune
Gäst
Sune
14 March, 2024 10:01

Fredrik,tänker du på finalen 2012 mot Sandviken?
Jag håller med om final spöket. Men det får inte släppas in många mål i inledningen. Jag tror Villa känner till sin statistik o ger järnet.

Tage
Gäst
Tage
15 March, 2024 07:25

Nej! De har inte lärt av historien det kallas för “Lidköpings syndromet” vika ner sig när det gäller , Villa kommer inte att vinna!