Gå direkt till Nyheten (SPORTSPANING – Redan en klassiker)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

SPORTSPANING – Redan en klassiker

Publicerad Sunday, 17 March 2024, 09:37 av Fredrik Larsson

villa

Att finalen skulle komma att handla om Christoffer Edlund var ingen högoddsare. Fyra mål inklusive det avgörande i förlängningen, i en typ av final som redan är en klassiker.

Det är förstås skyttekungens guldmål till 7-6 som sitter starkast på näthinnan efter att ha sett samtliga fem finaler på plats i Västerås, men där finns också Sanna Gustafssons urläckra lobb på frislag som betydde 6-3 för Villa i damfinalen.

Finaler har ofta hjältar. Som Edlund. Som Ida Friman. Som Jonathan Hyttinen.

När röken hade skingrat sig efter prisutdelningen, och lagkaptenen Martin Karlsson skickat bucklan till väders, stod saker och ting klara. Fjärde raka guldet på damsidan på lika många försök, tredje guldet på tio finaler på herrsidan och fjärde raka guldet för juniorerna. Villa tog tre av fyra möjliga guld och det var förstås en extra skön känsla att på både dam- och herrsidan besegra Västerås som ju nu hade hemmaplan i finalerna under tak allt medan snön yrde utanför arenan.

Edlund och de andra i laget fick nu vinna i förlängning. En revansch för fjolårets förlust på samma grymma sätt, och faktiskt andra gången i rad som Vllla tar guld efter att ha avgjort i förlängning. 2021 var det Martin Karlsson som sände in vinstmålet mot AIK.

Först som sist ska det sägas att det är närmast en skandal att det inte blev fullsatt på herrfinalen. Från speakerhåll (vaför en manlig och en kvinnlig förresten?) uppmanades publiken att trycka ihop sig och ge mer plats åt folk som var på väg in så långt som en kvart in på finalen. Ändå handlade det om runt tusen personer från fullsatt.

En överkörning

Jag kanske borde tvätta munnen med tvål och vatten och göra någon slags avbön på trappan till rådhuset i Lidköping. Innan finalen skrev jag att jag hade en bild av att Västerås kunde leda den med 3-0 efter en kvart. Det stod 2-0 efter en kvart efter dubbla mål av Christoffer Fagerström.

I det läget hade Västerås sköljt över Villa och det var ingenting annat än en överkörning, Petter Björling satte bollen högt i fritt läge och det var reducerat. Det var fem minuter efter Fagerströms andra mål. Villa hittade in i matchen och inom ramen för de kommande tio minuterna satte de blivande mästarna två hörnmål (Edlund och Martin Hammarberg).

Innan paus hade Hammarberg blivit dubbel målskytt sedan han skickat in ett frislag.

Nu var det Villas match. Christoffer Fagerström reducerade (hans tredje alltså) men i anfallet efter satte Edlund sitt andra. När han satt sitt tredje till 6-4 kunde man kanske förledas att tro att det började se om inte klart så i alla fall väldigt ljust ut.
Men det här var en galen match med åtminstone till en början gaspedalen nedtryckt i botten och dramatiken tätnade ju längre matchen gick. Västerås missade en straff men straffsumparen Daniel Johansson tog revansch på sig själv med att göra 6-5 tre minuter senare.

I matchens absolut sista händelse kvitterade Viktor Spångberg till 6-6 och sett till hur matchen var så fattades bara det.

Johan Sixtensson fick avsluta sin tioåriga tränarkarriär i föreningen med ett guld till. Det är svårt att inte känna sympati för det.

Sanslös inledning

Edlund och Ida Friman var bärande spelare i sina respektive finaler. Vi kan lägga till Joel Broberg och Sanna Gustafsson.

Damfinalen hade en fullkomligt sanslös inledning med sex mål inom första kvarten. Ida Friman gjorde ett oerhört snyggt 4-2 i en solokörning.

Villa kunde bygga på sin ledning från paus (4-2). Ida Friman gjorde även 5-3 innan den tidigare nämnda lobben som måste vara säsongens mål.

Till slut 7-4 i en final där Villa tvingades till ett målvaktsbyte då Sofie Millqvist blivit skadad och ersattes av blott 17-åriga Olivia Jacobsen som gjorde en helgjuten finalinsats.

Klev in i handlingen

Herrfinalen kvalar förstås in i kategorin rysare, och det gör även juniorfinalen. Vetlanda ledde med 2-1 i halvtid och utökade med två mål till innan Villa började projekt upphämtning. Under några lyckominuter, dryga kvarten, gick man upp till 4-4 och sedan klev Jonathan Hyttinen in i handlingen. Först satte han en straff till 5-4 och när det blev en straff i förlängningen så gick han fram och prickade in även den. Vetlanda hade kvitterat till 5-5 efter en hörna.

Enda finalen utan guldglans för Villa blev den i P17. Villa hade en tidig 2-0-ledning som borde varit mer mot Vetlanda (två jättechanser). Vetlanda vände till ledning i paus med 4-3 och ledde med 6-3 innan Villa gjorde två raka mål (bägge av Alfons Altersved) och skapade ordentlig nerv. Till slut 7-5 till Vetlanda.

I F17-finalen vann Uppsala Bois över Västerås efter förlängning (3-2) så där fick alltså Västerås inkassera ännu en förlust. Förlust för VSK i samtliga tre finaler.

Bandysäsongen 2024 kan läggas till handlingarna. Att Villa är aktuella för nya triumfer om ett år är väl knappast en vågad gissning. Den blåvita föreningen är dominant, varken mer eller mindre.

Både dam- och herrlaget åkte direkt hem till Lidköping och firandet fortsatte förstås natten lång. Fattas bara annat.

 

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ronney Hedvall
Gäst
Ronney Hedvall
17 March, 2024 11:16

Grattis från oss på Hälsö!