Gå direkt till Nyheten (Svenskarna missnöjda – ”var tredje väg bedöms vara i dåligt skick”)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Svenskarna missnöjda – ”var tredje väg bedöms vara i dåligt skick”

Publicerad Monday, 18 March 2024, 12:52 av Frans Johansen
Åtal efter vansinnesfärd – narkotikapåverkad

Enligt en ny undersökning är majoriteten av svenskarna missnöjda med vägunderhållet i Sverige.

Enligt undersökningen, som M Sverige gjort, upplever de flesta problem med potthål, sprickbildningar och ojämnheter med vattensamlingar. 58 procent av de som svarade tycker att vägunderhållet fungerar dåligt.

— På många håll har inte vinterväghållningen fungerat tillfredsställande och nu på senvintern har potthålen visat sig på nästan varenda väg, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig inom trafiksäkerhet hos M Sverige.

Europavägarna samt det enskilda vägnätet upplevs fungera bra. Medan landsvägar och kommunala vägar upplevs vara ett stort problem hos bilisterna.

— Det är på landsvägar utanför storstäderna som den relativa risken att omkomma eller skadas allvarligt är som störst. Dessa vägar har prioriterats ned när pengarna inte räckt till och är i högre utsträckning slitna, ojämna och farliga, säger Tony Gunnarsson.

Nästan 10 procent av de svarande uppger att de nyligen råkat ut för en fordons- eller personskada till följd av dåligt vägunderhåll.

— Ett eftersatt underhåll har gjort att var tredje väg bedöms vara i dåligt skick. När staten sparar in på vägunderhållet får bilisterna betala genom försäkringspremier och fordonsreparationer. Störst negativa effekter märks på landsbygden, fortsätter Tony Gunnarsson.