Jordbruksverket har släppt ny statistik på bland annat hur mycket kött och mjölk svenskarna konsumerar.
Under 2023 observerade man en minskning i köttkonsumtionen per person. Det ligger nu på 79,0 kg årligen, ned från en topp på 88,3 kg 2016. Sedan 1980 har köttkonsumtionen dock ökat med 23 %, med fjäderfäköttet som den mest växande kategorin, från 4,9 kg till 23,5 kg per person. Samtidigt fortsatte konsumtionen av konsumtionsmjölk att minska, ned 62 % sedan 1980 till 61,4 liter per person, medan ostkonsumtionen ökade med 36 % till 19,2 kg per person.
Denna rapport från Jordbruksverket syftar till att beskriva långsiktiga konsumtionstrender av animalier i Sverige. Uppgifterna är för tillfället preliminära. Det specificeras att totalkonsumtion inkluderar både råvaror för humankonsumtion och de använda i livsmedelsproduktion, med justeringar för import och export.
Sammanfattningsvis har Sverige sett en långsiktig ökning i köttkonsumtionen sedan 1980, men nyligen har trenden vänt. Mjölkprodukters konsumtion har minskat markant medan ost och syrade produkter blivit mer populära.
Innehållet i Lidköpingsnytt är skyddad enligt lagen om upphovsrätt.
Kopiering av material ur Lidköpingsnytt är tillåten för undervisning och i skolor.
All annan kopiering utan tillstånd av redaktionen är förbjuden.
Lidköpingsnytt.nu är registrerad enligt lag om etermedier vid myndigheten för radio och TV.
kanske för att det blir så jävla dyrt elle