Gå direkt till Nyheten (Debatt: Vad f.n får ni för pengarna?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Vad f.n får ni för pengarna?

Publicerad Tuesday, 19 March 2024, 19:50 av Redaktionen

Ove Nordström riktar i denna insändare hård kritik mot slöseriet av skattepengar.

Leif Östlings bevingade ord är väl idag mer berättigade än någonsin.

Entrepenören Jens Nylander skapade ideellt och på egen hand en AI-databas (artificiell intelligens) över fakturor inom kommuner och regioner. Han kom fram till att kommuner och regioner skulle kunna spara minst 90 miljarder som man idag felaktigt betalar ut (tjänstemannaansvar?)

Med anledning av detta ställde jag frågan till kommundirektörerna i Skara, Götene och Lidköping och även regionrådet Carina Örgård (V).

”Har du vidtagit några åtgärder för att med hjälp av hans databas kontrollera och åtgärda eventuella felaktigheter inom er kommun/regionen och kommer dessa ev felaktigheter i så fall att redovisas offentligt? ”

Linda Esseholt Hermansson i Skara svarade omgående: ”Ja det är en ny värld som öppnar sig med AI! Vi har precis tagit del av detta och är mitt i processen men vi kommer att både sätta oss in i uppgifterna mer detaljerat och vidta åtgärder. Det är ju på många sätt spännande vilka dörrar AI öppnar. Vilket verktyg! Vi är ju en offentlig verksamhet så det finns ingen anledning att inte vara öppna och transparanta i de åtgärder som vidtas men vi är inte riktigt där än i arbetet.”

Jerker Andersson Liljestrand i Götene svarade: ”Svaret på din fråga är nej, det finns inga fakturor från Götene kommun eller Götene kommuns bolag i databasen.”

Min följdfråga blev då: ”Har ni inte lämnat ut informationen eller är den inte efterfrågad?”

Jerker svarade: ”Kan inte svara helt på detta, jag får kolla med ekonomichefen när han är tillbaka i tjänst nästa vecka. Men om vi fått begäran så borde det ha lämnats ut, det är ju offentliga handlingar.”

Han har dock inte återkommit under veckan.

Ulrika Strandrot Frid i Lidköping har inte svarat alls.

Carina Örgård i regionstyrelsen svarade: ”Detta är jag inte insatt i och jag kan hänvisa dig till att kontakta förvaltningen via VGRs nummer för att få svar.”

Måste nog säga att jag är något förundrad över det ljumma intresset från tjänstemän och politiker (med undantag för Skara då), inte minst med tanke på att man istället försämrar välfärden genom besparingar i sjukvård och på våra äldre!

Tack för ordet!

Ove Nordström
Partimedlem

Prenumerera
Meddela mig om
guest
6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
abpot
Gäst
abpot
19 March, 2024 09:39

-Det är vidrigt i vårt samhälle med politiker på vilken nivå som helst. Tjänstemannaansvaret är ju obefintlig sedan tidigt -70tal vilket är en absoluta försämring…
-Intressant uppmärksammat av dig Ove 👏🏻

-kommundirektörer 🤮

Senast redigerad 24 dagar sedan av abpot
Elisabeth
Gäst
Elisabeth
19 March, 2024 11:28

Ja, något förtroende för kommundirektör finns inte. Så mycket chefer med fina titlar som hon tillsätter. Undra hur tjänsterna tillsätts, bra chefer slutar går till andra städer. Det luktar. Sparbeting verkar inte gälla kommunhuset. Bara spara på skola och äldrevård. Barn får inte den hjälp de behöver i skolan. Tyvärr finns det inga pengar är standardverk från rektorer. Det hjälper inte att ha 5 olika intyg om resurs. SKAMLIGT.

Tage
Gäst
Tage
20 March, 2024 02:24

Inte mycket!

Ronney Hedvall
Gäst
Ronney Hedvall
20 March, 2024 08:03

Intelligensen hos de berörda kanske saknas?

Elisabeth
Gäst
Elisabeth
21 March, 2024 05:37

Läste att Frida inte ville uttala sig , varför folk inte åker till akuten i Skövde.Typiskt att stoppa huvudet i sanden. INSE att vi vill bli sittande I 6-7 timmar. Frysa o hungra.Fösas runt mellan olika väntrum. Dessutom personal som uttalar sig negativt om lidköpingsbor i radion. Frida vi glömmer aldrig ditt svek för nå toppen.

Jeppe
Gäst
Jeppe
22 March, 2024 11:37
Svarar  Elisabeth

Frida kan ju inte svara på varför Lidköpingsborna inte åker till Skövde, det är ju något som bara gemene man kan svara på. Och detta med att vi inte vill bli sittande i 6-7 timmar och frysa och hungra samt fösas runt är inget unikt för Skövde när det är jäktigt. Jag har personligen varit ute för exakt det samma på akuten i Lidköping när de hade det jäktigt. Och att som personal i Skövde (som tidigare jobbade på akuten här i Lidköping) bli bemött på ett otrevligt sätt från oss Lidköpingsbor är inte okej, den personen har ju inte fattat beslutet.

6
0
Lämna gärna en kommentar!x