Gå direkt till Nyheten (Extra miljard till vården i mål)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Extra miljard till vården i mål

Publicerad Thursday, 28 March 2024, 17:11 av Rasmus Ahlblom

SkaS

Regionstyrelsen i Västra Götaland, ledd av den rödgröna koalitionen, har beslutat att tillföra sjukvården i regionen en extra miljard för 2024.

Detta tillägg kommer ovanpå de 990 miljoner kronor som regeringen tidigare meddelat att de avser att ge regionen denna vår. Helén Eliasson (S), ordförande för regionstyrelsen, framhåller att regeringens bidrag bara motsvarar en fjärdedel av det totala behovet, vilket motiverar det extra tillskottet för att stärka sjukvårdens ekonomi och undvika akuta nedskärningar.

Sjukhusen i Västra Götaland har rapporterat om ekonomiska utmaningar på tre miljarder kronor, främst till följd av ökade pensionskostnader, inflation och den låga värdet på den svenska kronan. Därför tillåts sjukhusförvaltningarna att redovisa underskott för 2024. Carina Örgård (V) betonar att sjukhusen fortfarande måste arbeta för att bryta den negativa kostnadsutvecklingen men att ledningen med detta beslut kan bidra med nästan två miljarder kronor för att täcka en del av de oundvikliga underskotten.

Det slutgiltiga beslutet om tillskottet fattas av regionfullmäktige den 9 april. Madeleine Jonsson (MP) understryker vikten av beslutet för att undvika kortsiktiga sparåtgärder och säkerställer att patienter och medarbetare inte drabbas negativt. Trots det extra tillskottet är det klart att sjukhusen måste fortsätta sitt arbete med att återställa en hållbar ekonomi och verksamhet under 2024 menar hon.

Det specificerade tillåtna underskottet och regeringens sektorsbidrag för varje sjukhusförvaltning har även presenterats:

Sahlgrenska Universitetssjukhus, sektorsbidrag: 438 mnkr, tillåtet underskott: 477 mnkr

NU- sjukvården, sektorsbidrag: 151 mnkr, tillåtet underskott: 164 mnkr

Södra Älvsborgs sjukhus, sektorsbidrag: 114 mnkr, tillåtet underskott: 124 mnkr

Skaraborgs sjukhus, sektorsbidrag: 131 mnkr, tillåtet underskott: 143 mnkr

Sjukhusen i Väster, sektorsbidrag: 86 mnkr, tillåtet underskott: 94 mnkr

Foto: Mikael Sjömark

Prenumerera
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Lämna gärna en kommentar!x